Opinie

‘Beste wethouder, ga de oplossing dan in Den Haag halen’

Xander Esser was niet tevreden met de reactie van onderwijswethouder Moorman op een ingezonden brief van zijn hand, en roept haar op naar Den Haag te gaan.

Xander Esser
null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol

Geachte mevrouw Moorman, dank voor uw uitgebreide reactie op mijn brief. Goed om te lezen dat u mijn woede en verontwaardiging deelt over de situatie waarin Amsterdamse scholen zich bevinden, maar jammer dat u geen mogelijk­heden ziet om als stad meer te doen om de huidige situatie aan te pakken.

De kern van mijn brief was juist dat ik u en uw collega-bestuurders verzoek meer te doen dan nu gebeurt. En precies op dat punt verwijst u naar Den Haag. De crisis is al bijna onbeheersbaar groot en belooft alleen maar groter te worden. Wie nog niet overtuigd was van de omvang hiervan, is dat wel na het lezen van de rapportage afgelopen zaterdag in Het Parool over de Amsterdamse basisschool De Horizon.

De situatie waarin duizenden kinderen in Amsterdam-Nieuw-West momenteel opgroeien maakt definitief korte metten met het beginsel van gelijke kansen. U heeft wel gezegd dat voor gelijke kansen soms ongelijke behandeling nodig is. Dat is precies wat hier gebeurt, maar zo heeft u het vast niet bedoeld. In de wijken waar de meeste jongeren wonen die baat hebben bij extra aandacht, is het omgekeerde het geval. Het artikel over De Horizon beschrijft de invloed die dit alles heeft op hun gedrag in de klas, en dat is volkomen begrijpelijk. Wat zal het doen met hun gedrag op straat?

Vrees voor verergering

Wat doet dit met hun kansen op een startkwalificatie in het voortgezet onderwijs? En wat als ze die niet halen? Welke invloed heeft dat op onze stad? De gevolgen van deze crisis zullen nog vele jaren gevoeld worden, en niet in de laatste plaats door de kinderen zelf.

Goed onderwijs voor iedereen staat aan de basis van een eerlijke en welvarende samen­leving. Het is dus niet alleen vanzelfsprekend dat alle kinderen in een beschaafde samen­leving goed onderwijs krijgen, het is ook onbegrijpelijk als we allemaal zien dat het velen hieraan ontbreekt, en we doen er niet alles aan om een oplossing te forceren.

Wat ik nogmaals probeer te benadrukken is dat dit misschien het resultaat is van landelijk beleid, maar dat de gevolgen ervan het hardst aankomen bij duizenden Amsterdamse leer­lingen. U geeft aan al heel veel te doen om de problemen te lijf te gaan en dat geloof ik graag, maar het blijkt niet voldoende om de crisis te bezweren.

De situatie zoals beschreven bij De Horizon lijkt bijna niet erger te kunnen, maar het is juist de vrees voor verergering die de scholen heeft doen besluiten een week de deuren te sluiten. En die vrees is beslist niet ongegrond. De maatregelen die de scholen zelf verzinnen in de week dat ze sluiten, zullen het karakter van lapmiddelen hebben als ze niet structureel extra gesteund worden door de overheid. Help ze alstublieft.

Blijf aandringen bij het kabinet

Ik verzoek u en uw collega’s nogmaals om dit probleem de extra aandacht te schenken die het verdient. En als de oplossing uit Den Haag moet komen, ga hem daar dan alstublieft halen. U zegt dat de regering niet wil inzien dat structurele investeringen nodig zijn, en alleen stakende leraren konden ze daar inderdaad niet van overtuigen.

Maar misschien dat er beter geluisterd wordt als de burgemeester en wethouders uit Amsterdam komen vertellen wat het huidige beleid heeft gedaan met het onderwijs in onze stad, en aandringen op verbetering. De coalitie in Amsterdam bestaat uit partijen die ook in Den Haag zijn vertegenwoordigd. Voor zowel regeringspartijen als oppositiepartijen zijn voldoende manieren te verzinnen om de aandacht voor deze crisis op te schroeven en een begin te maken met het duurzaam repareren van de problemen in het onderwijs.

Xander Esser. Vader van een schoolgaande dochter op de Osdorpse Montessorischool.   Beeld -
Xander Esser. Vader van een schoolgaande dochter op de Osdorpse Montessorischool.Beeld -

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden