Opinie

'Beste Picnic, uw werknemers betalen de prijs'

Carolien de Heer vindt het asociaal dat Picnic zijn personeel onderbetaalt. Zolang dat zo blijft, zit er niets anders op dan zelf alle boodschappen de trap op te zeulen.

Beeld anp

Beste Picnic. Boodschappen doen. Alleenwonend met een klein kind op drie hoog zonder lift is dat altijd een puzzel. Dus boodschappen laten bezorgen tot in de keuken is dan wel heel fijn. Een tijdje geleden wees een goede vriendin mij daarom op uw app. "Lekker makkelijk, zonder minimum bestelbedrag en geen bezorgkosten," verzekerde ze me. En inderdaad; bestellen ging makkelijk. Een alleraardigste dame in een Picnictrui bracht mijn gewenste boodschappen op het door mij gewenste tijdstip tot in de keuken.

En dat ook nog in een duurzaam elektrisch wagentje. Wat wil je nog meer? De prijs lag niet significant hoger dan wanneer ik de boodschappen zelf in de supermarkt zou hebben ­gehaald, en het scheelde veel gedoe.

Beste Picnic, als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Dus ik ging me afvragen: terwijl een offline supermarkt producten in principe alleen in de schappen legt, zoeken uw medewerkers ze voor je bij elkaar, pakken ze in en leveren ze thuis bij je af. Hoe krijgt een bedrijf dat zoveel extra services verleent het voor elkaar om de prijs zo laag te houden en geen bezorgkosten te vragen? Waar gaat dat ten koste van? Van uw omzet? Van uw winst?

Tientallen miljoenen
Inmiddels is duidelijk hoe u de prijzen weet te drukken. Uw werknemers betalen de prijs. Zij ervaren in uw distributiecentra een hoge werkdruk en krijgen te weinig betaald, tot wel twee euro minder per uur. U weigert namelijk de ­supermarkt-cao na te leven, terwijl u wel degelijk een supermarkt bent.

Beeld Tammy van Nerum

Carolien de Heer
Gemeenteraadslid voor de PvdA Amsterdam

Eén van uw mede-oprichters vindt de supermarkt-cao niet meer van deze tijd. Blijkbaar vindt hij het wel van deze tijd om medewerkers twee euro per uur minder te betalen dan andere supermarkten. Intussen strijkt u tientallen miljoenen op over de ruggen van deze werknemers. Lekker modern! U merkt het, ik ben er pissig over.

Schrijnend
Het is namelijk niet alleen asociaal, maar de gevolgen voor de stad zijn ook groot. Eén van de grote problemen waar een dure stad als Amsterdam namelijk mee kampt zijn de werkende armen. Hoewel deze mensen werken, krijgen ze niet genoeg geld binnen om hun huur en levens­onderhoud te betalen. Dat moet toch niet kunnen in een rijk land als Nederland? Constructies als die van Picnic dragen hier substantieel aan bij. Ik vind dat schrijnend.

Beste Picnic, cao-afspraken zijn er niet alleen voor de werknemers. Ze zijn er ook om werk­gevers zekerheid te geven. Doordat er gelijk geldende afspraken zijn voor gelijke bedrijven concurreren ze niet met elkaar ten koste van het personeel maar op basis van bijvoorbeeld een vernieuwend concept.

Boodschappen elders
Uw concept is innovatief genoeg om zich in de supermarkt strijd te mengen. Ook als u uw personeel gewoon eerlijk loon naar werk geeft. Gelijke monniken, gelijke kappen. Gelijk werk, gelijk loon. Ik heb onze wethouder daarom opgeroepen om met u hierover in gesprek te gaan, net als zijn collega Linda Voortman uit Utrecht dat heeft gedaan of gaat doen, om u te bewegen u te gedragen als goed werkgever. En ik hoop dat u dan wilt luisteren.

Ik doe voorlopig mijn boodschappen elders. Zolang u uw personeel niet volwaardig betaalt, betaal ik niet voor uw diensten. Hoe gemakkelijk u het me ook maakt. Dan maar die drie trappen op zeulen met volle boodschappentassen en een kind op mijn arm. Ik hoop dat meer Amsterdammers deze keuze gaan maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden