Van der Laan

'Beste Eberhard, u gaf les aan de stad Amsterdam'

VMBO-docent Engels Bart Ongering uit Zuidoost, beter bekend als Meester Bart, schrijft een open brief aan terugtredend burgemeester Van der Laan.

Meester Bart
null Beeld Meester Bart
Beeld Meester Bart

Lieve burgemeester,

In mijn klas probeer ik bruggen tussen de leerlingen te leggen. Ik wil dat ieder kind een kans krijgt om daar te komen waar het wil komen. Soms moeten dat meer dan een paar kansen zijn.

Waar ik soms streng moet optreden, kan ik veel vaker met een nauwlettend oog tevreden zijn met wat ik zie. En soms ontstaat er een vonk tussen twee kinderen waarvan ook ik dacht dat zoiets nooit zou kunnen. En wanneer het lukt, stemt dat mijn hart gelukkig.

Ik geef les aan mijn leerlingen, de kinderen van uw stad.

Beste Eberhard,

u gaf les aan de stad Amsterdam. Bij u zaten er 820.000 mensen in uw klas. En soms slaagde u erin om tussen die vele mensen verbinding te leggen. Zoals dat mij in mijn klas soms lukt, maar met 25 kinderharten is dat over het algemeen te overzien.

Liefde boven haat en strijd boven opgeven. U gaf niet alleen vorm aan die woorden, u kleurde de letters ook in. Op onverwachte plekken en momenten liet u de mooiste vonken ontstaan.

Voor mijn leerlingen en mij heeft u nooit opgegeven. U was tot vandaag, en misschien wel juist vanaf vandaag, de enige echte meester van Amsterdam. Zoals een leerling eerder dit jaar opmerkte: "Onze burgemeester geeft les in het groot." Ik kan me daar volledig in vinden.

Morgen begin ik de schooldag met de woorden dat we goed voor onszelf zullen zorgen. Dat beloof ik.

Liefs van een zielsgelukkige meester,
Bart

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden