PlusMassih Hutak

Beste Burgemeester Halsema, welkom in Noord

Massih Hutak
Massih Hutak Beeld Artur Krynicki
Massih HutakBeeld Artur Krynicki

Niets dan begrip voor uw keuze om in deze tijden van onrust en onzekerheid uw veilige haven te zoeken in het mooiste stadsdeel van Amsterdam. Uw verhuizing roept echter bij veel mensen ­vragen op.

De vraag die ik vooral heb: als u gaat wonen in wat heet ‘landelijk Noord’, hoe heet dan het Noord waar ik zowat mijn hele leven woon? Stedelijk Noord? De woorden ‘stad’ en ‘Noord’ klinken voor veel mensen nog steeds als een paradox. ‘Landelijk’ en ‘Noord’ daaren­tegen was in mijn jeugd een ­pleonasme.

Deze vraag stelde ik aan een vriendin en die zei: “Jij woont in Noord ónder de ring.” Ik snap haar punt, maar zij komt duidelijk niet van hier. Dat moet natuurlijk omgekeerd zijn, ú woont straks in Noord onder de ring en ik woon erboven. Dat brengt me bij een ander belangrijk punt: Noorderlingen rekenen niet vanaf het IJ. Voorbeeld: als je in de Banne, Tuindorp of Durgerdam woont, ben je niet ‘diep in Noord’ maar aan het ‘begin van Noord’. Het IJ is ‘diep in Noord’.

Praten over Noord betekent het onvermijdelijk belanden in semantische discussies, want woorden hebben kracht. En veel zaken in Noord liggen in deze tijden van onrust en onzekerheid gevoeliger dan ooit. Daar heb ik een hele voorstelling over gemaakt. Als straks uw rondje inburgeringscursus begint, bent u van harte uitgenodigd in Theater de Rietwijker.

Wist u trouwens dat twee van de mooiste Nederlandstalige ­albums door Noorderlingen zijn gemaakt? Jeroen Zijlstra’s Tussen Den Oever en New York, bijvoorbeeld. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat u die niet kent. Met de klassiekers Durgerdam Slaapt en Pont naar Noord is deze plaat het literaire dagboek van een visser die droomt van wereldfaam. En het is de moeder aller Nederlandse jazz.

Daarna gaat u door naar THC, Tuindorp Hustler Click. Deze vriendengroep uit Noord schreef aan het begin van dit millennium muziekgeschiedenis met hun hiphopalbum ­Artikel 140. Nummers als Wil Je Weten Hoe Het Voelt, Je Bent Niet Alleen en Wat Is Er Aan De Hand leerden veel jongeren van mijn generatie bepaalde gevoelens en thema’s onder woorden brengen die zelfs voor onze ouders en docenten te ingewikkeld waren om uit te leggen.

De identiteit van Noord zit hem natuurlijk in meer dan alleen de muziek die hier is, en nog steeds wordt, gemaakt. De pleintjes, eettenten, coffeeshops, architectuur, scholen, ondernemers en kunstenaars verdienen dan ook zeker een ­(informeel) bezoek.

Tegelijkertijd staan zij allemaal onder druk. Is er nog plaats voor deze ras-Amsterdammers in het Amsterdam van de toekomst? Ja, Noorderlingen houden van mopperen. Maar dat eindigt niet in cynisme, wel in strijdbaarheid. En waar anders kunt u de stad beter leren verdedigen dan in Noord?

Laten we daarom een keer fietsen terwijl ik u persoonlijk begeleid langs verschillende plekken en verhalen. Ik ben bij dezen uw integratiegappie.

Noordside, Massih

Rapper en schrijver Massih Hutak (28) schrijft columns voor Het Parool.

Reageren? m.hutak@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden