PlusColumn

Bestaat er al een smiley die door de grond zakt?

Cabaretière Ellen Dikker had heel lang niets met voetbal, totdat haar zoon werd gescout door Ajax. Iedere zaterdag schrijft zij in Het Parool een column over haar 'Kleine Messi'.

Ellen Dikker
Ellen Dikker Beeld Wolff
Ellen DikkerBeeld Wolff

Ping. Ping. Ping ping ping. Het seizoen is duidelijk weer begonnen. Bijna alle communicatie bij Ajax verloopt via de app. Mijn telefoon wemelt van de appgroepen, van kinderfeestjes tot vriendenclupjes, maar geen van mijn groepen is zo actief als de Ajax U12.

Nu is dit ook de grootste groep. Alle ouders van de 23 jongens plus de begeleidende staf zitten erin. Kom je op dik vijftig personen. En aangezien het team vijf keer per week samenkomt, kun je je voorstellen dat het een nogal levendig orgaan is.

Als de trainer appt hoe laat we moeten verzamelen, brandt het los. "Thanks." "Top." "Merci!" En een hele trits opgestoken duimpjes in diverse huidskleuren. Via Whatsapp worden selecties bekendgemaakt, foto's gedeeld, files gemeld, succeswensen uitgesproken en uitslagen doorgegeven. En dan wordt er gereageerd met emoji's.

Voetbalbeeldspraak in z'n puurste vorm. Ballen, ­bekers, zwetende smileys, aangespannen spierballen en dus de opgestoken duimpjes. Heel veel duimpjes.

Maar het leeuwendeel van de appjes gaat over vermiste kledingstukken. Als iedereen in dezelfde kleren loopt, gaat er weleens iets fout. En, het zijn jongens. Die flikkeren alles wat voor hun voeten ligt in hun tas of in de tas van iemand anders en lopen daarmee de kleedkamer uit.

Ping. "Jantje mist zijn linkerschoen. En z'n bidon."

Ping."Pietje heeft twee trainingsbroeken in z'n tas, maar is al weken een shirtje kwijt."

Ping. "Help, Kees kwam vandaag met een lege tas thuis. Iemand iets gevonden van Kees? Zijn naam staat overal in."

Op iedere oproep wordt gereageerd. Door ALLE ouders. Ping ping ping.

"Niet bij Klaas."

"Hier ook niks."

"Sorry, niet bij Mo."

De trainers werden er zo gek van dat ons vriendelijk werd verzocht een gevonden­voorwerpengroep te starten. Zodra deze app actief wordt, zet ik mijn telefoon een half uurtje op stil. Anders word ik ook gek.

Maar waar ik nooit genoeg van krijg zijn de verkeerd geplaatste appjes. Een knap moedertje appt: "Oké, ga ik nu even douchen." Dan weet ik al wat er komen gaat. "Oeps verkeerde groep," gevolgd door een emoticon, die net zo schaamtevol bloost als het moedertje zal hebben gedaan.

Of een vader: "Hij speelt weer als een krant." ... "Sorry, was voor mijn vrouw bedoeld." Bestaat er al een smiley die door de grond zakt?

Reageren? e.dikker@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden