Tinkebell Beeld Artur Krynicki
TinkebellBeeld Artur Krynicki

Bente Becker (VVD) propagandeert de systematische schending van mensenrechten

PlusTinkebell

Tinkebell

De nieuwe tenten mogen eigenlijk geen tenten heten. Grote windschermen zijn het, met een plastic dakje. Nadat het oude kamp Moria was afgebrand, heeft de Griekse overheid het voor elkaar gekregen iets op te tuigen dat qua omstandigheden nóg beroerder is dan wat er stond. Elk mensenrecht wordt er bewust en beleidsmatig geschonden. Mensen zitten in de stront, op de giftige grond van een voormalig militair gebied. Wassen doe je maar in zee. Medische zorg is er amper. De school is in het kamp verboden. Hulp is in het kamp verboden.

De kleine, vaak symbolische gestes vanuit Europese landen om een paar mensen op te vangen (in het geval van Nederland in plaats van zeer kwetsbare vluchtelingen elders) heeft een maand na de brand nog niemand geholpen.

Niet gek dus dat de organisatie We Gaan Ze Halen, die mensen vroeg te doneren voor de huur van een passagiersvliegtuig, het geld in no time bij elkaar had. Het draagvlak om een luchtbrug te bouwen om onze overheid onder druk te zetten zo snel mogelijk mensen naar ons land te vliegen, is immens.

Maar dat draagvlak, dat mag niet getoond. Aandacht: liever niet.

Maandag zat ik aan boord van het bijna lege vliegtuig richting Lesbos toen de piloot vlak voor de landing te horen kreeg dat de permissie om te landen was ingetrokken. ‘For political reasons.’ We werden naar Athene gemaand.

En hoewel logischerwijs alle aandacht ging naar deze politieke tegenactie, bleek al gauw dat de strategen vanuit het ministerie hun best hadden gedaan zo veel mogelijk negatieve onzin te droppen. ‘Toevallig’ kwam net die dag naar buiten dat ‘veel asielzoekers die claimden minderjarig te zijn al grijs haar en rimpels hadden’. Ook ‘logen honderden mensen over hun geaardheid om asiel te kunnen krijgen’.

Bente Becker (VVD) deed daar nog een schepje bovenop en twitterde: ‘Deze actiegroep wil migranten ophalen die hier geen recht hebben op asiel. Dat is mensensmokkel.’

Dit is, en ik schrijf het maar even voor u uit, een valse beschuldiging en daarmee laster.

Laster is een strafbaar feit. Bente Becker is een volksvertegenwoordiger die de systematische schending van mensenrechten propagandeert.

Een situatie binnen Europese grenzen waarin doelbewust mensen kapot worden gemaakt, getraumatiseerd, zorg geweigerd. Iets dat alleen maar mogelijk is omdat het de lelijkste vorm van racisme is, omdat we dit alleen maar laten gebeuren, omdat het nooit witte kindjes zijn die in de oceaan verdrinken of buiten in het vergiftigde zand moeten slapen (stel je voor!).

Wat zegt het over je beschaving als mensen die hier een grens trekken worden overruled en geframed alsof juist het naleven van al die internationale verdragen en het toekennen van mensenrechten een onwenselijk en zelfs strafbaar gegeven zou zijn?

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden