Han Lips

Beklemmend: deze kinderen worden gedrild tot grootmeesters

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: De Stelling van Foreest.

Han Lips
De Stelling van Foreest Beeld NPO 2
De Stelling van ForeestBeeld NPO 2

Lips weet nog hoe het Monopolybord vroeger door de kamer vloog, als er gedwongen overnacht moest worden in een dik hotel op de Kalverstraat (te betalen met de niet toereikende inkomsten uit een enkel huisje op de Barteljorisstraat).

Van hetzelfde laken een pak als bij een potje schaken de koningin vroeg sneuvelde. De documentaire De Stelling Van Foreest (VPRO) deed even terugdenken aan die tijd. Kinderen op familiearchief huilend rond een schaakbord, het reeds verloren paard al in de hand om weg te smijten.

De kinderen van de familie Van Foreest - Machteld, Nanne (beide 8), Tristan (10), Pieter (12), Lucas (14) en Jorden (16) - gaan niet naar school maar worden thuis gedrild tot grootmeesters.

Monopoly was in huize Lips 'maar een spelletje', in huize Van Foreest is schaken bittere ernst.

Het reguliere onderwijs biedt nauwelijks uitdaging volgens de ouders, dus is er veel tijd over om oneindig schaakstellingen op te lossen.

Daarbij zijn de ouders van mening dat het aantal stabiele vriendschappen dat je op de basisschool opbouwt bij de meeste mensen vrijwel nul is. Vader: "Dus wat heb je daar dan gedaan?"

Zo waren er meer stellingen waar Lips over wil discussiëren. Moeder: "Je kiest sporten die bij je familie passen, je gaat natuurlijk niet de eerste naar voetbal brengen, de tweede naar hockey en de derde naar volleybal. Dat is logistiek niet handig, en ik heb liever dat ze schaken."

Succes is er: Jorden is de huidige Nederlands Kampioen schaken en doet deze week net als zijn broertje Lucas mee aan een nieuw NK in de Tolhuistuin. En de kleine Machteld zet met een grijns van oor tot oor grijze schakers als kleuters te kijk.

Fascinerende tv en tegelijkertijd uiterst beklemmend, zo'n opgedrongen jeugd.

Nee, bij Lips thuis blijft het voorlopig gewoon bij Monopoly.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden