Opinie

'Behoud sociale huurhuizen voor bewoners van Noord'

Om de sociale woningvoorraad in Noord in stad te houden moeten meer woningen in alle prijsklassen worden gebouwd, bepleit Frans Jurrema, SP-fractievoorzitter in Amsterdam Noord.

Van der Pekbuurt in Noord Beeld Mats van Soolingen

Vorige week schreef Bas Kok in Het Parool over de oorsprong van de schuldproblemen in Amsterdam-Noord. Als ik me niet vergis is hij historicus. Voor zover ik dat als leek kan beoordelen, klopt zijn beschrijving van de ontstaansgeschiedenis van Noord. Het is genoegzaam bekend: Noord deed dienst als de achterbuurt van Amsterdam en later als reservoir van goedkope arbeidskrachten voor de grote scheepswerven.

Ik zou zelf wat meer de nadruk ­willen leggen op die andere kant, ­ de trotse arbeidersgeschiedenis van Noord, maar dat terzijde. Maar waar Kok de plank volledig misslaat, is bij de beschrijving van de huidige ontwikkelingen in het stadsdeel. De armoedeproblemen zouden volgens Kok door de gemeente veroorzaakt zijn, omdat Noord knokt voor het behoud van sociale huurwoningen.

Meepraten over dit onderwerp? Dat kan onder het artikel.

Er wordt inderdaad geknokt in Noord om de sociale woningvoorraad daar in stand te houden, de SP doet er graag aan mee. Maar dat heeft niets te maken met het gemeentelijk beleid van bewuste segregatie, zoals Kok beweert. Wij willen sociale huurwoningen behouden om te voorkomen dat de huidige bewoners uit Noord verdrongen worden.

Nieuwe huizen
Amsterdam, en zeker ook Noord, wordt steeds populairder bij mensen met wat meer geld. Als we niet oppassen verandert Noord in rap tempo in een plek die huidige bewoners en hun kinderen niet meer kunnen betalen. Die schattige arbeiderswoningen in die romantische tuindorpen zijn namelijk erg populair bij mensen met wat hogere inkomens.

Het gevolg is wat men met een verhullend woord 'gentrificatie' noemt: hogere huren, een steeds duurdere leefomgeving en zodoende verdringing van de huidige bewoners. Wij gunnen iedereen een mooi huis, maar wij zullen samen met Noorderlingen vechten tegen een totale overname van het stadsdeel door de hogere inkomens.

Het probleem van het ontstaan van achterstandswijken gaan we niet ­oplossen door een massale uitverkoop van onze sociale woningvoorraad. Wat wel helpt, is op de vele lege plekken nieuwe huizen bij te bouwen, en dan in alle prijsklassen. Zo vangen we twee vliegen in één klap: de huidige bewoners van Noord met lagere inkomens kunnen in hun vertrouwde buurt blijven wonen en door het toevoegen van nieuwbouw gaan we de tweedeling in de stad te lijf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden