Bedenker Gay Pride: Samen onze identiteit koesteren

In de aanloop naar de verkiezingen wordt veel gezegd en geschreven over de Nederlandse identiteit - of het ontbreken ervan. Een bijdrage van Siep de Haan, bedenker en oud-organisator van de Gay Pride.

Nederland is zoveel meer dan vertrouwde brands als tulpen en kaasBeeld Hilde Atalanta

Het boek Made in Europe van Pieter Steinz is een bestseller. In het boek wordt de identiteit van Europa gedefinieerd aan de hand van de kunst die ons verbindt en onderscheidt. Het is de kunst die het Europese dna vormt tot een onderscheidend werelddeel, zo ook Nederland.

De Amsterdamse musea zijn succesvol, Toneelgroep Amsterdam, onze Nationale Opera en Ballet en het Concertgebouw behoren wereld­wijd tot de uniekste en beste culturele waarden. De identiteit van een land ontstaat door een optelsom van culturele kernwaarden en zeldzaam talentvolle personen.

Van Gogh, Spinoza en Cruijff
De Nederlandse identiteit wordt gevormd, naast tulpen en kaas, door onze gedeelde geschiedenis, de christelijk-humanistische beginselen, architectuur, het koningshuis en een uniek sociaal zorgstelsel. Onze identiteit is ontstaan door wereldberoemde auteurs als Vondel en Anne Frank, geleerde denkers als Erasmus en Spinoza.

Schilders als Rembrandt en Van Gogh bewijzen dat Nederland bestaat uit unieke talenten, die samen het culturele dna van ons kleine landje definiëren.

De historische Amsterdamse grachtengordel, de Zaanse Schans, architecten als Cuypers en Dudok, zij bepalen onze identiteit, evenals sporters als Johan Cruijff en Epke Zonderland.

Henk Krol
Nederland, de helft onder NAP gelegen, onderscheidt zich met de Deltawerken, ons watermanagement trekt wereldwijd belangstelling. Tulpen, molens en kaas zijn al jaren vertrouwde brands, en daarnaast ontwikkelden we fonkelnieuwe exportartikelen, zoals onze muziekindustrie met dance en dj's.

Ook de openstelling van het burgerlijk huwelijk is een echt Nederlandse uitvinding, waarvoor Henk Krol meer dan tien jaar keihard heeft gestreden. Wereldwijd is ons homohuwelijk veelvuldig gekopieerd.

Siep de Haan bedenker en oud-organisator van de Amsterdam Gay PrideBeeld Femke Boermans

Zelfs de conservatieve Verenigde Staten hebben, tijdens het presidentschap van Barack Obama, met hulp van het Hooggerechtshof, 'ons homohuwelijk' in de eigen wetten ingebed en opgenomen.

Succesvolle culturele demografie
Alleen al in Amsterdam leven we met meer dan 180 verschillende nationaliteiten respectvol samen in een stadsprovincie die ons uniek maakt. Amsterdam is het voorbeeld voor vele andere Europese en Amerikaanse steden, met een grote, diverse stadsbevolking die harmonieus samenleeft.

Onze succesvolle culturele demografie is opgebouwd met hulp van een grotendeels liberale en respectvolle bevolking. Dit alles bepaalt onze kernwaarden en identiteit, en daar mogen we trots op zijn. Die identiteit van tolerantie en openheid moeten we uitbouwen, onderhouden en bewaken.

De afgelopen weken wees de onderwijs­inspectie docenten op de verplichting meer aandacht te besteden aan de eigen Nederlandse normen en waarden.

Alle mensen die de Nederlandse identiteit missen, kunnen ook gewoon beter kijken, zij is er in rijke mate.

Laten we afspreken dat we onze identiteit meer centraal stellen in onze maatschappij. En dat we onze identiteit samen leren koesteren en dat we haar samen onderhouden.

Voor al die burgers, politici en journalisten die geen enkele Nederlandse kernwaarde kunnen benoemen, het volgende advies: het lijkt een goed plan om een extended inburgeringscursus te volgen. Eens kijken of dat wat oplevert.

Beeld Hilde Atalanta
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden