Han Lips

Beau toonde zich in The ­Amsterdam Project een uitstekend luisterend oor

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: daklozen van de straat krijgen bij The Amsterdam Project.

The Amsterdam Project Beeld RTL 4
The Amsterdam ProjectBeeld RTL 4

Lips had hoge verwachtingen van The Amsterdam Project, het nieuwe programma van RTL 4 waarin wordt geprobeerd vijf daklozen in een half jaar van de straat te krijgen.

Ingrediënten: hulp van het Leger des Heils, 10.000 euro en Beau van Erven ­Dorens. En juist dat laatste zorgde in huize Lips aanvankelijk voor scepsis: het aantal geflopte programma's van de getapte presentator is al een tijdje niet meer op twee handen te tellen.

Zelf zei Beau deze week dat hij nogal eens bezig is ­geweest hoger op de celebrityladder te komen. No more. "Ik duik niet overal meer klakkeloos in."

We hoeven er niet ongelukkig om te zijn dat Beau een uitzondering heeft gemaakt voor de Amsterdamse dak­lozen.

Hij toonde zich in de eerste aflevering van The ­Amsterdam Project een uitstekend luisterend oor.

De charmante Lolle (67, tien jaar dakloos), die dagelijks rechtop slaapt met zijn rug tegen twee pilaren van een spoorbrug, deelde genoegzaam een sigaretje met Beau.

En ook Marco (30), een paar jaar geleden nog werkzaam bij Binck Bank, maar afgezakt door enorme schulden, en Chayenne (22), alleenstaande moeder van Javaro (3), die verblijft in een blijf-van-mijn-lijfhuis, vonden in Beau hun broodnodige gesprekspartner.

Het dilemma van de Amsterdamse daklozen is bekend, vandaar waarschijnlijk ook dat burgemeester Van der Laan expliciet zijn medewerking verleende aan het ­programma.

Niet in de laatste plaats uit interesse in de uitkomst van het experiment - dat eerder werd beproefd in Londen: dertien daklozen kregen een vergelijkbaar aanbod, zeven van hen vonden na een jaar onderdak.

En toen Lolle zachtjes begon te snikken bij het krijgen van het aanbod van een half jaar hulp en 10.000 euro? De camera zoomde niet in. "Ik wil je niet aan het huilen maken," zei Beau. "Echt niet." Er was geen enkele reden daaraan te twijfelen.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden