Patrick Meershoek Beeld Artur Krynicki
Patrick MeershoekBeeld Artur Krynicki

Bakkie pleuâh in ut koffiehùis

PlusPatrick Meershoek

Die handege jonges en mèssies van Amsterdam & Pagtnâhs hebbe weâh wat nieuws vezonnûh. De kaumende weike staat de Amsterdam-winkel op ut Centraal Stasion heilemaal innut teike van ein heil andere stad, namelijk De Haag. Ut is alles groen en geil wat de klok slaat, en wel zaudanag dat ut pèn doet an de Amsterdamse ogûh.

Ga maah na: gein âhgurreke van Kesbeike in de schappe, maah Haagse Hopjes, ut snoepie dat teigewoâhdag trâhwes heilemaal innut Italiaanse Cremona wogt vevaahdag. Gein garnalenkrauket van Holtkamp, maah de hazelnautschùimtaagt van Maison Keldâh. En dat allemaal innut hagt van onze trotse haufstad.

Ut draait natuâhlijk allemaal om ut toerisme. Amsterdam krèg meâh dan genoeg toeriste auvâh de vloeâh, en De Haag kandâh bes nog un paah gebrùikûh. Doâh op ut Centraal Stasion lùidkeils de schaunhèd van de Lange Paute te bezinge, ­motte de toeriste diep ondâh de indruk van al dat mauis meitein op de eâhste trèn naah De Haag stappûh.

Je ziet ut voâh je: ut Chineise gezin dat na un lange rès èndelijk op de plaats van bestemming ankomp, verandegt in de Amsterdam-winkel meitein van gedachtûh. Laat die Rembrandt maah de tering krège, wè wille Frans Has! Wè gelauve ut wel met die hippe koffietentjes, doe ons maah un bakkie pleuâh in koffiehùis De Prinsevink.

Wat auk innut voâhdeil van De Haag spreik, is de waahdering van rus en ogde. Terwèl in Amsterdam de handhavegs zigzaggend doâh ut vùilnis achtâh de vekopâhs van lachgas anholle, happe de mense in de Hofstad rustag un harinkkie an de viskraam op ut Bùitehof. Ut beis hangend an de staagt, en zondâh ùitjes en zuâh, zauas ut hogt.

De praumausie van De Haag in Amsterdam is bes opmerrekelijk, want de relasie tusse de graute steije staat gereigeld ondâh spanning. Amsterdammâhs die naah De Haag rèze, hebbe meistal un brandbom bè ze ège om un suppogtegshaume in de fik te steikûh. En andegsom kaume de Hageneize hieâh graag onze Dokwerrekâh bekladdûh.

Dat Amsterdam zèn etalage beschikbaah stelt, hep dan auk alles te make met geld. De Haag betaalt de Amsterdamse citymarrekeiteâhs de lieve som van 150.000 euâhro om de toeriste die kant ùit te sterûh. As de reigering van Equwatoriaal-Gùinei had angeklop met un flinke zak geld, ware de toeriste naah ut mauie Malabo geduwd.

Biezondâh is ut wel. Tien jaah geleije haalde onze citymarrekeiteâhs alles ùit de kas om toeriste ùit de heile wereld naah Amsterdam te halûh. Nâh de stad auvegstraump met bezoekâhs, istâh un nieuw vedienmaudel gevonde innut doâhstere van toeriste naah de steije en dorrepe die berèd zèn daahvoâh met klinkende munt te betalûh.

In Amsterdam heit dat: ùitgenas. In De Haag trâhwes auk.

Patrick Meershoek is verslaggever van Het Parool en schrijft elke woensdag een column. Lees alle columns hier terug.

Reageren? patrick@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden