PlusColumn

Bakkeleien over Zwarte Piet in een oer-Hollands decor

Patrick Meershoek Beeld Maarten Steenvoort
Patrick MeershoekBeeld Maarten Steenvoort

Het persbericht over de keuze voor de Zaanse Schans als plaats van handeling van de komende intocht van Sinterklaas was vorige week nog maar net de deur uit, of de voor- en tegen­standers van Zwarte Piet lieten van zich horen.

De hoofdstedelijke harde kern van activisten stelde tevreden vast dat zij dit jaar niet ver hoeven te reizen om hun ongenoegen over de raciale karikatuur kenbaar te maken.

De militante liefhebbers van de ouderwetse zwarte knecht kondigden vanuit de modderige loopgraven van de sociale media Dokkumer toestanden aan in Zaanstad.

Veel ophef veroorzaakte deze eerste schermutseling niet. Het begint allemaal een beetje te wennen misschien. Vijf jaar na de speculaasrellen tijdens de rumoerige intocht in Gouda kennen we de argumenten van de voor- en tegenstanders uit ons hoofd, en zijn we ook niet meer verbaasd over de gepeperde berichten die uit beide kampen ­tevoorschijn komen.

Het is als een treffen tussen twee voetbalclubs die elkaar door en door kennen, en vooral nieuwsgierig zijn naar de plek waar zij elkaar dit jaar tegen­komen. We naderen langzaam maar zeker het punt waarop de plaats van de intocht live op televisie wordt bekend­gemaakt, met meteen daarna fris van de lever een reactie van de strijdende partijen.

Verslaggever: "Het is dus de Zaanse Schans geworden. Bent u gelukkig met de uitkomst?"

Activist: "Ja, ik denk dat we niet ontevreden mogen zijn. We komen straks op redelijk vertrouwd terrein. Specerijen­molen De Huisman, houtmolen Het Jonge Schaap, oliemolen De Ooievaar: het zijn allemaal bekende namen. Ik zeg niet
dat het gemakkelijk zal worden, maar we kijken met veel vertrouwen uit naar
de ­intocht."

Opvallend ontspannen was ook de houding van de Zaanse burgemeester Jan Hamming, een houding die nogal afweek van de angstige en verkrampte opstelling van zijn voorgangers in het land die soms de indruk wekten het liefst een bataljon gewapende militairen naar hun stad of dorp te halen om de veiligheidsrisico's van het kinderfeest het hoofd te bieden.

Hamming daarentegen nodigde voor- en tegenstanders na de bekend­making meteen uit op de dag van de intocht gewoon naar Zaanstad te komen. Voor beide kampen wordt plek ­gemaakt op het erfgoedpark, op voorwaarde dat zij geen roet in het eten gooien van de kinderen die Sinterklaas willen zien aankomen in het land en hem samen met zijn gevolg willen toezingen.

Als dat lukt, zou het alles bij elkaar wel eens een mooie dag kunnen worden, zowel voor het industrieel als het cultureel erfgoed.

Een dierbaar kinderfeest in een oer-Hollands decor van draaiende molens aan de waterkant, geflankeerd door de fanatieke voor- en tegenstanders van Zwarte Piet die elkaar voor rotte vis uitmaken: veel Hollandser dan dat kun je het echt niet krijgen.

Reageren? patrick@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden