Lezersbrieven

'Autochtoon in Amsterdam loopt voortdurend op eieren'

Hoe geïntegreerd zijn de autochtonen in Amsterdam? Die vraag stelde Het Parool afgelopen weekend. Diverse lezers reageren op het artikel. 'Wij hebben voortdurend het gevoel op eieren te moeten lopen.'

Beeld ANP

Toch wel frappant dat in Het ­Parool zaterdag wordt gesuggereerd dat de witte man uit de witte bubbel moet komen om mee te kunnen doen of anders in de toekomst moet werken onder allochtone bazen.

Men vraagt de witte autochtoon te integreren op een wijze die van de allochtoon nooit is verlangd. Als inwoner van Amsterdam Zuidoost weet ik als geen ander dat de integratie volledig is mislukt. De Surinamer leeft en socialiseert alleen met Surinamers, idem dito bij de Antilianen, de Turken, de Marokkanen en de expats.

Er vindt geen enkele vermenging van culturen plaats. Hiervoor is een simpele verklaring: cultureel verschillen de culturen gewoon te veel van elkaar.

Waarom hebben wij in Amsterdam-West en -Oost de trouwste bewonersgroepen van Marokkanen en Turken en in Zuidoost de grootste samenstelling van Surinamers? Gewoon het gegeven dat deze groepen zich niet willen mengen met andere culturen.

Dat de witte man moet integreren is weer een duidelijk links tintje in de integratiediscussie. Als de allochtoon niet wil, dan maar de autochtoon. Helaas, zo gaat dat niet werken.
Marcel Kemna, Amsterdam

Op eieren

Na tien jaar in een multiculturele buurt te hebben gewoond, zouden wij nu wel willen verhuizen. Een van de redenen is dat onze, nogal, witte kinderen nauwelijks op straat kunnen spelen. Zij mogen niet meedoen met de andere, hoofdzakelijk Marokkaanse, kinderen, worden vaak gepest of erger.

Wij hebben voortdurend het gevoel op eieren te moeten lopen ten aanzien van onze allochtone buurtgenoten en al heel veel te hebben ingeleverd. En dan kopt Het Parool: 'Tijd om uit de witte bubbel te komen!'
M. Broere, Amsterdam

Aan de slag

Gaan we ons nou in een slachtofferrol verplaatsen? Is het niet zo dat de allochtoon eens de moeite moet nemen aandacht te geven aan de 'Nederlandse cultuur' - zijn normen en waarden?

Door alle schotels de deur uit te doen en de moeite te nemen naar Nederlandse tv-programma's te kijken, in plaats van programma's die op het land van herkomst zijn georiënteerd inclusief de merkwaardige soaps ver van enige realiteit in het land waar men leeft.

Ik zou zeggen: buitenlander (in plaats van het lelijke allochtoon) ga aan de slag, kijk om je heen, pas je enigszins aan en probeer eens die 'autochtoon' aan te spreken en respecteer zijn of haar gebruiken. Misschien krijg je er iets voor terug.
Rob Gerretsen, Amstelveen

Rabat of Ankara?

Nu moet het echt niet gekker worden. Is dit Amsterdam of Rabat of Ankara? Het wordt steeds duidelijker dat er een groepering is die alles wat Hollands of westers is naar de achtergrond aan het verschuiven is en alles wat 'niet wit' is naar de voorgrond.

Hollands moet wijken voor Turks en/of Marokkaans, lees: islam! Sluipenderwijs moet de Hollander steeds meer inleveren ten faveure van vreemde culturen. Zeg er wat van en direct wordt de 'racismekaart' getrokken. Zo wordt elk protest tegen deze vervreemding van de Neder­landse cultuur in de kiem gesmoord.
Erik Oterdoom, Amsterdam

Afgelopen zaterdag in Het Parool

Ze fietsen hun buurt uit om met een bakfiets hun kinderen naar een witte school te brengen. Ze gaan om met mensen die ze kennen van hun studie - toevallig allemaal autochtoon. Cafés en restaurants waar gelijkgestemden komen zijn hun habitat. En de allochtone Amsterdammer? Ja, die zien ze wel, daar hebben ze ook wel ­contact mee - bij de Turkse groenteman, een knikje op straat naar de Marokkaanse ­buurvrouw - maar echt vrienden? Nee.

De autochtone stadsbewoner, sinds 2012 in Amsterdam in de minderheid, leeft minder geïntegreerd dan allochtone bewoners. Allochtonen hebben vaker vrienden uit andere etnische groepen. Dat bleek uit een onderzoek in 2012 dat VU-hoogleraar Maurice Crul uitvoerde. Onlangs kreeg hij een Europese subsidie van 2,5 miljoen euro - ongebruikelijk groot - om nader onderzoek te doen naar de 'vergeten minderheid' van autochtonen in de stad. Hoe geïntegreerd zijn Nederlanders zónder migratieachtergrond?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden