Opinie

'Asscher mag zijn roze bril wel weer eens opzetten'

Amsterdam doet het goed, zegt D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. Het is volgens hem goedkoop dat Lodewijk Asscher de huidige coalitie de verpretparkisering van de stad aanwrijft.

Nieuwbouw in Noord. 'Er zijn in Amsterdam in één jaar meer vierkante meters woonruimte gebouwd dan ooit tevoren' Beeld Jean-Pierre Jans
Nieuwbouw in Noord. 'Er zijn in Amsterdam in één jaar meer vierkante meters woonruimte gebouwd dan ooit tevoren'Beeld Jean-Pierre Jans

'Het CDA heeft een ­miljard jaar geregeerd. In 2012 hebben ze zelf het land als een rokende puinhoop achtergelaten. Ik vind het spotgoedkoop om dan te doen alsof alles goed ging tot november 2012 en daarna alles met een knik naar beneden is gegaan," aldus PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher afgelopen weekend in een interview in NRC.

Een goed punt van Asscher. Des te opvallender dat je in deze uitspraak alleen 'CDA' door 'PvdA' en '2012' door '2014' hoeft te vervangen om een kopie te krijgen van zijn ­eigen uitspraken over Amsterdam, onlangs in een interview op AT5.

Sinds het moment in 2014 dat de PvdA geen deel meer uitmaakt van het stadsbestuur zou Amsterdam volgens Asscher een 'pretpark voor de rijken en welgestelden' zijn geworden. In de ogen van Asscher en zijn partijgenoten in de gemeenteraad is ergens halverwege 2014 Amsterdam ontdekt door toeristen en begon de woningmarkt aan te trekken, precies toen D66 met SP en VVD een nieuw stadsbestuur vormden.

Ik vind dát verwijt spotgoedkoop. En het heeft weinig te maken met hoe onze stad ervoor staat. Neem de thema's die nu heel Nederland bezighouden: zorg, klimaatverandering, werk en de 'Nederlandse identiteit'.

Meepraten? Dat kan onder dit artikel.

Op alle vier die punten doet Amsterdam het goed. De stad is in recordtempo schone energie aan het produceren. In twee jaar is het aandeel zonne-energie door panelen op Amsterdamse daken meer dan verdubbeld. 'Werkloosheid in Amsterdam daalt onverwacht snel', kopten de kranten vorige week.

De ­Amsterdamse regio presteert economisch het beste van heel Nederland. De gemeente heeft bovendien tientallen miljoenen euro's in de zorg gestoken, ook om de bezuinigingen van het kabinet op te vangen. En terwijl elders in Nederland gemeentehuizen werden bestormd in verband met de komst van vluchtelingen, vroegen Amsterdammers hoe ze konden helpen.

Op naar kwaliteitstoerisme
Amsterdam was in 2014 natuurlijk geen ­'rokende puinhoop', maar we hadden wel grote problemen. Er werd nauwelijks gebouwd: bouwkavels lagen soms een decennium braak. De woningmarkt zat volledig op slot. En een op de vier jongeren zat werkloos thuis.

Inmiddels is een het bouwrecord ­gebroken. Er zijn in Amsterdam meer vierkante meters woonruimte in één jaar gebouwd dan ooit tevoren. Er zijn in 2,5 jaar meer sociale huurwoningen in aanbouw genomen dan tijdens de hele bewindsperiode van Asscher. Daardoor is in Amsterdam nog altijd een meerderheid van alle woningen een sociale huurwoning.

Meer dan in welke West-Europese stad ook.

Jan Paternotte is fractievoorzitter van D66 in Amsterdam en kandidaat-Kamerlid Beeld ANP
Jan Paternotte is fractievoorzitter van D66 in Amsterdam en kandidaat-KamerlidBeeld ANP

De stad schakelt over van massatoerisme op kwaliteitstoerisme. Om de dag sluit de gemeente een illegaal hotel en binnenkort zijn de bierfietsen en touringcars verdwenen uit het stadshart. Ook het aantal betaalbare huurwoningen groeit versneld.

Gemeente, investeerders en woningcorporaties zijn bezig met een offensief om meer betaalbare huurwoningen voor middeninkomens te realiseren. Met succes: in 2016 zijn 1319 middeldure huurwoningen in aanbouw genomen. Voor het tweede jaar op rij een record.

Het roer omgegooid
Wie denkt dat het slecht gaat met Amsterdam, moet dat maar eens uitleggen aan al die jongeren die nu wél een baan hebben. Of aan de Amsterdammers die nog op de wachtlijst zouden staan als het roer niet was omgegooid om bouwrecords te breken. Of aan de buitenlandse delegaties die langskomen om te zien hoe Amsterdam erin slaagt vluchtelingen snel aan werk te helpen, waar landelijk driekwart van de nieuwkomers in de bijstand belandt.

Maar het grootste succes vind ik dat Amsterdam laat zien verschillen te kunnen overbruggen. In de landelijke politiek buitelen partijen over elkaar heen om anderen uit te sluiten als coalitiepartner. Nederland is coalitieland, om iets te bereiken móet je samenwerken.

In Amsterdam doen we wat. Zoals de PvdA de stad met de VVD bestuurde, doen we (D66) dat nu met SP en ook weer de VVD. Vooraf werd het door sommigen als potentiële 'loopgravenoorlog' betiteld, maar in drie jaar heeft die links-­liberale samenwerking een heel stabiel bestuur opgeleverd, waardoor het goed gaat met de stad.

Kortom: Asscher mag die roze bril deze lente wel weer eens opzetten. Er is zoveel moois in Amsterdam om trots op te zijn. Ook dankzij hem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden