PlusColumn

Arie, eet eens wat meer gehaktstaven

Gijs Groenteman
Gijs Groenteman Beeld Linda Stulic
Gijs GroentemanBeeld Linda Stulic

Een paar jaar geleden heb ik besloten dat ik niet van sporten houd. Ik ga ook niet meer proberen verslaafd te raken aan hardlopen. Heerlijk, wat een rust, dat kan voor eeuwig van mijn goede-voornemenslijstjes geschrapt worden! Niemand hoeft te proberen mij toch aan de slag te ­krijgen. Wie dat desalniettemin tóch alsmaar blijft doen, is Arie Boomsma.

Hoe lang blijft hij mij nog als ons nationale fitgeweten lastigvallen? Tot wanneer blijft hij mij onder de neus wrijven dat ik niet zo'n lekker lichaam heb als hijzelf, maar dat wel zou kunnen hebben als ik daar gewoon wat meer mijn best voor zou doen?

Nu is hij weer ingehuurd door de Etos om mij schuldgevoelens aan te praten. Want als ik op de bank tv zit te kijken, vindt Arie, kan ik net zo makkelijk ondertussen even wat spieroefeningen doen. 'Billen van de bank', heet zijn campagne, en in een reeks YouTube-filmpjes laat hij zien hoe ik op een bank kan ­opdrukken en sit-uppen.

Ondertussen schrik ik steeds een beetje als ik het hoofd van Arie in de Etos-etalage zie hangen. Arie is erg mager. Uiterlijk is hij wel het op het punt beland dat je zou kunnen zeggen: 'Arie, je bent té mager.'

Arie is om precies te zijn elf dagen ouder dan ik, een middelbare man dus, met de midlifecrisis ras naderend in de achteruitkijkspiegel. Op die leeftijd is het lijntje tussen 'jong en afgetraind' en 'oud en ingevallen' heel erg dun geworden.

Mag ik even de levenscoach uithangen? Ik raad Arie aan om meer én ongezonder te eten. Volgende week wordt hij 45, het haarimplantaat heeft hij inmiddels zitten, nieuwe stap: vet werkt als natuurlijke botox, prop je vol! Dat oeverloze gefocus op een gezonde levensstijl doet hem geen goed.

En wat is er gebeurd met Aries oude ideaal, het middels tv-programma's ondersteunen van de lhbt-gemeenschap? De concurrentie zit niet stil. De zeven jaar jongere versie van Arie Boomsma, Jan Kooijman, is bezig aan een opmars op NPO 3.

In het ­zoveelduizendste publieke-­omroepprogramma over genderkwesties, Hij is een zij, bracht Jan afgelopen dinsdag een hartverscheurend item over de ­geweldige Maria uit Drenthe, die door haar (voorheen zijn) hele dorp met de nek werd aangekeken, behalve door boer en boerin, een paar uit de hemel, die Maria accepteerden zoals zij is. Jan was hierin briljant.

Mijn tip aan Boomsma: meer energie ­steken in mensen uit de kast ­halen en wat minder in billen van de bank.

Ik hoorde dat hij weer voor de EO gaat werken. Ik hoop voor hem dat hij veel langs de weg zit voor zijn nieuwe tv-programma's, want dan moet je vaak met de crew stoppen bij tankstations om bamischijven en gehakt­staven te halen.

Veel eten én mensen uit de kast helpen, dat is pure win-win.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden