Lezersbrieven

'Applaus voor reactie Anne Fleur Dekker op Holman'

'Ik wil niet verbaal worden aangerand', zei activiste Anne Fleur Dekker (22) nadat Theodor Holman een column over haar schreef. Een aantal Paroollezers wil ook reageren.

Anne Fleur Dekker Beeld Screenshot Pauw
Anne Fleur DekkerBeeld Screenshot Pauw

Al een tijd lang stoor ik me aan de ­columns van Theodor Holman. Mijn opa heeft na de Tweede Wereldoorlog een tijd lang voor Het Parool gewerkt. Hij was hier via het verzet aan een baan gekomen.

Elke keer als ik de ­columns van Theodor Holman lees denk ik aan mijn opa en hoe hij zich in z'n graf voor de zoveelste keer ­omdraait na weer een racistische of seksistische column.

Nou snap ik best de vrijheid van een columnist, dus ik probeer me altijd maar gedeisd te houden. En ik houd mezelf altijd maar voor dat de ­mening van een columnist natuurlijk niet de mening is van de krant waarin de column staat. Maar de column van Theodor Holman over Anne Fleur Dekker van afgelopen vrijdag slaat echt alles.

Een ­column is bedoeld om een mening een idee een anekdote of een analyse te delen. Echt bijna alles kan in een column. Maar de laatste column was niets meer dan een goor bangalijstje van een bejaarde man die er over droomt om 22-jarige linkse activisten te neuken.

En ik snap heus wel waar de ­columns van Theodor Holman vandaan komen. Toen er een feministische demonstratie werd georganiseerd ­tegen Wilders stond er een groep­ ­Wilders aanhangers ook te roepen: "Jullie moeten verkracht worden", "Jullie willen rapefugee ­piemels in je kut."

Er zijn helaas veel mannen die precies weten wat linkse activisten willen. Dat ze dat eigenlijk niet willen maakt natuurlijk niet uit. Zo zegt Tweede Kamerlid Thierry Baudet hierover: "De realiteit is dat vrouwen niet alleen maar met omzichtig 'respect' behandeld willen worden door hun sekspartner; dat ze helemaal niet willen dat je hun 'nee', hun weerstand respecteert."

Ik snap dat Theodor Holman hierdoor geïnspireerd raakt. Het zijn blijkbaar niet de vrouwen die weten met wie ze naar bed willen; het zijn mannen als Theodor Holman en Thierry Baudet die dat bepalen. Een vrouwelijk nee is in hun ogen geen nee.

Of zoals Theodor Holman zijn fantasie omschrijft: "Ze koesterden zo'n haat tegen de fascistische corpsbal die ze zelfs een gevaar voor de wereldvrede vonden dat ze daarmee opeens in bed belandden, ons achterlatend met een slap klappertjespistool. Als hij wil geef ik Thierry een goede kans bij Anne Fleur Ensslin, maar ik zou mezelf bij haar toch ook beleefd willen aanbevelen."
Lasse van den Dikkenberg, Utrecht

Seksistisch haat-stuk

Dank je wel, Anne Fleur. Dank je wel voor je uitstekend verwoorde reactie op de column van Holman. Elk woord van jou is raak. Het is verschrikkelijk dat ik die column ook heb gelezen en het vrijwel direct heb afgedaan als weer zo'n Holman-stuk met z'n grenzeloos stomme 'hang-ups'.

Ik realiseer me nu, dat ook ik het lezen van zo'n seksistisch haat-stuk blijkbaar al zo normaal vind, dat ik er niet eens van schrok. Nogmaals bedankt Anne Fleur, dat je me hebt wakker geschud.
Marielle Morsink, Amsterdam

Applaus

Applaus voor de reactie van Anne Fleur Dekker op de column van Theodor Holman.
Marian Spinhoven

Holman en Dekker

"Dit wordt een afschuwelijke oudemannencolumn," zo begon Theodor Holman zijn column van vorige week vrijdag. "Want ik ga nu schrijven dat ik heel erg val voor de 22-jarige Anne Fleur Dekker, sinds gisteren niet meer van GroenLinks."
(..)
"Als hij wil geef ik Thierry een goede kans bij Anne Fleur Ensslin, maar ik zou mezelf bij haar toch ook beleefd willen aanbevelen."

"Ik snap niet waar Holman het lef vandaan haalt dit te schrijven. Nog minder snap ik waarom Het Parool de column gewoon geplaatst heeft. Blijkbaar is seksisme in de media zo geïnstitutionaliseerd en genormaliseerd dat niet eens wordt opgemerkt wat voor seksistische en ronduit gore ­column Holman schrijft", haalde Dekker (22) vervolgens uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden