Han Lips

Andere Tijden wilde circus Elleboog helpen, maar waar bleef het pleidooi?

Han Lips is columnist van Het Parool. Doordeweeks schrijft hij hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Andere Tijden over circus Elleboog.

Han Lips
Andere Tijden wilde circus Elleboog duidelijk helpen, maar een pleidooi waarom het circus moet blijven bestaan, kwam er niet echt. Beeld NPO
Andere Tijden wilde circus Elleboog duidelijk helpen, maar een pleidooi waarom het circus moet blijven bestaan, kwam er niet echt.Beeld NPO

Vroeger was alles beter. Toen kinderen elkaar nog niet het leven zuur maakten via Whatsapp, Snapchat en Insta. In Andere Tijden kwam in de aflevering over het Amsterdamse kindercircus Elleboog het tijdverdrijf van de jongere generatie en passant aan bod.

De straatschoffies in de jaren vijftig en zestig speelden tenminste nog veel op straat. Daar stalen ze wieldoppen, vertelde Cokkie Mostaard uit de Pijp. Cokkie was een van de kinderen die door Tante Iedje liefdevol werd opgenomen in Circus Elleboog, een soort clubhuis waar Amsterdamse straatkinderen leerden koorddansen, jongleren, goochelen of een clown spelen.

Voordat Cokkie bij het circus zat, ging hij vaak met jongens uit de buurt vechten tegen de jongens uit de andere buurt. Dan zochten ze gewapend met stokken de andere groep op. En na Kerstmis was het kerstbomen jagen. Want die moesten met oud en nieuw in de fik. Circus Elleboog hield hem van de straat.

Het circus zit in zwaar weer sinds de gemeente de subsidiekraan dichtdraaide. Andere Tijden wilde het circus duidelijk helpen, maar een pleidooi waarom het circus moet blijven bestaan, kwam er niet echt.

In plaats daarvan zagen we veel oude beelden van Amsterdam, bijvoorbeeld van het afgebrande Paleis voor Volksvlijt, waar het circus was gehuisvest. Daar keek Lips dan weer met veel plezier naar, maar het bestempelde het circus juist als iets van vroeger. Toen alles beter was.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden