Lezersbrief

'Amsterdamse fracties krijgen dikke onvoldoende'

Amsterdammers werden door de partijen lange tijd weggezet als verwende grachtengordeltypes. Na het UvA-rapport over de drukte pleit men ineens wél voor actie. 'Daarmee geven ze zichzelf een dikke onvoldoende', schrijft Paroollezer Evelien Eshuis.

Het Parool
Volgens het rapport van de UvA ervaren binnenstadbewoners dat de kwaliteit van leven afneemt door het toerisme Beeld ANP
Volgens het rapport van de UvA ervaren binnenstadbewoners dat de kwaliteit van leven afneemt door het toerismeBeeld ANP

'Pak die drukte eindelijk eens aan,' kopte Het Parool vorige week donderdag. Hiermee werd de reactie van verschillende gemeenteraadsfracties op het UvA-rapport over de drukte in de stad ­samengevat. Het staat in een wetenschappelijk rapport dus het is serieus.

Natuurlijk zijn we als inwoner blij dat de woordvoerders actie vragen. Tegelijkertijd geven de volksvertegenwoordigers zichzelf hiermee een dikke onvoldoende. Juist de inwoners die in het rapport als serieus en betrokken worden omschreven, hebben jaren vergeefs aan de deur geklopt bij de politieke partijen.

Diverse inwoners en hun platforms hebben problemen aangekaart (de effecten van shortstay op leefbaarheid en woningvoorraad), ontwikkelingen gesignaleerd (verdringing van kwaliteitswinkels en buurtzaken ) en de netelige vraag gesteld of de kosten de baten niet overstijgen.

"Wil je weg? Voor jou tien anderen," zei commissievoorzitter Boudewijn Oranje drie jaar geleden. "Drukte is een kwestie van perceptie," vond wethouder Abdeluheb Choho. Door het bestuur werden de betrokken inwoners als verwende grachtengordel­types of inflexibele ouderen weggezet. Als we toen serieus in gesprek hadden kunnen gaan, waren we nu verder met het zoeken naar oplossingen. Dan had de gemeente zich rapporten kunnen besparen.

Over een paar maanden gaan de partijen weer de straat op, met dasjes, jasjes en tasjes. Kiezers win je door een collegeperiode lang in gesprek te gaan over wat er goed en vooral niet goed gaat in onze buurten, door vertrouwen te geven aan ervaringsdeskundigheid en creativiteit van inwoners. Inwoners houden van hun stad, die ze niet alleen consumeren, maar ook graag in stand houden.

Evelien Eshuis, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden