Op het voormalige Storkterrein wordt gebouwd aan een wijk met 1800 woningen.

Opinie

‘Amsterdamse college maakt woningbouw onmogelijk met extra milieu-eisen’

Op het voormalige Storkterrein wordt gebouwd aan een wijk met 1800 woningen.Beeld Luuk Kramer

Elke politieke partij wil dat meer woningen worden gebouwd in Amsterdam. Toch wil dat met het Amsterdamse college niet echt lukken, stellen VVD-raadsleden Hala Naoum Néhmé en Stijn Nijssen. De boosdoener: extra strenge bouwnormen.

Hala Naoum Néhmé en Stijn Nijssen

Amsterdam is een prachtige stad met een enorme aantrekkingskracht. Veel mensen willen dan ook graag in onze stad wonen, maar een betaalbare woning vinden is lastig. Tot ons verdriet overwegen Amsterdammers noodgedwongen de stad te verlaten.

Het tekort aan woningen in Amsterdam is gigantisch. In 2018 werd dit geschat op 5 procent van de totale woningvoorraad, en sindsdien is het alleen maar toegenomen. Met ruim 440.000 woningen in Amsterdam komt dat neer op dik 20.000 woningen.

Kijkend naar die cijfers is de opdracht aan Amsterdamse politici en bestuurders dus duidelijk. In de gemeenteraad wordt het adagium ‘bouwen, bouwen, bouwen’ van politiek links tot rechts dan ook breed gedragen. Er wordt politiek gezien wel regelmatig gesteggeld over de bouwverhoudingen – hoeveel sociale huur, hoeveel woningen voor middeninkomens en hoeveel voor hoge inkomens. Maar iedereen is het over één punt eens: er moeten veel meer woningen in het middensegment gerealiseerd worden.

Dus waarom zien we dan dat het college van GroenLinks en D66, met al die politieke wil en dat maatschappelijke draagvlak in de achterzak, in 2019 zijn bouwambitie van 7500 woningen niet heeft gehaald? En waarom zijn er in de eerste helft van 2020 slechts 78 (ja, dat staat er helaas echt: 78) woningen voor het middensegment in aanbouw genomen?

Onuitwisbare ravage

Dit stadsbestuur richt hiermee een onuitwisbare ravage aan in Amsterdam als woon- en leefstad. Het stadsbestuur faalt in zijn belangrijke opdracht: Amsterdam betaalbaar en toegankelijk houden voor iedereen. Amsterdam overeind houden als ongedeelde stad.

Eén van de veelgenoemde redenen waarom door bouwers en marktpartijen amper nog gebouwd wordt, is de Amsterdamse wens om bovenop de bestaande wettelijke normen voor duurzaam en energiezuinig bouwen drie extra schepjes te doen. Eind september schreven vier brancheverenigingen, verenigd in het Lente-akkoord Zeer Energiezuinige Nieuwbouw, zijnde Aedes, Bouwend Nederland, Neprom en NVB Bouw, een brandbrief over deze aanvullende eisen van Amsterdam. Hun conclusie: de bouwkosten nemen hierdoor onevenredig toe en de CO2-uitstoot neemt navenant niet af. Oftewel het wordt de bouwers onmogelijk gemaakt te bouwen in Amsterdam, en het levert amper duurzaamheidswinst op. Het college frustreert domweg de woningbouw in de stad, stellen deze brancheverenigingen.

Crisisbouw

In een poging om deze schadelijke gang van zaken onder leiding van GroenLinks en de zelfbenoemde ‘woningenpartij’ D66 te doorbreken en de bouw weer van de grond te krijgen, is er begin november in de Tweede Kamer een motie aangenomen van VVD en CDA. Daarin wordt het kabinet opgeroepen om de ruimte die Amsterdam neemt om strengere (strenger dan landelijk vereiste) duurzaamheidseisen op te leggen, in te perken, zodat Amsterdam niet langer de woningbouw frustreert.

Duurzaamheidswethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks) heeft hier duidelijk knarsetandend kennis van moeten nemen. In een reactie bij AT5 beschreef zij het bouwen van woningen volgens de landelijke wettelijke richtlijn als ‘crisisbouw’. Volgens de wethouder zouden deze woningen in kwaliteit en toekomstbestendigheid niet goed genoeg zijn.

En ja, ook dat leest u goed. De wethouder suggereert hiermee dat in de rest van Nederland – aangezien alleen Amsterdam de extra eisen hanteert sinds 2018 – de bouw van ondermaatse kwaliteit is, en het dus crisiswoningen zouden zijn. Honderdduizenden Nederlanders wonen nu dus in een crisiswoning volgens deze GroenLinksbestuurder. En in het bijzonder in Amsterdam is alles wat voor 2018 is gebouwd, een crisiswoning. Dus ook duizenden Amsterdammers wonen blijkbaar allemaal in rammelende en niet toekomstbestendige woningen.

De Amsterdamse VVD gelooft niet in dit fabeltje. Natuurlijk zijn energiezuinige en duurzame woningen hartstikke belangrijk. Dat vinden wij als liberalen ook. Maar de landelijke eisen die aan woningbouw zijn gekoppeld, zijn goed doordacht, zonder de kosteneffectiviteit uit het oog te verliezen.

Datzelfde kan niet gezegd worden van de aanvullende Amsterdamse eisen waarvoor woningbouwcorporaties en bouwbedrijven waarschuwen. Deze leiden simpelweg tot minieme klimaatwinst tegen zeer hoge kosten. Kosten die we beter zouden kunnen maken om de stad echt duurzaam en groen te maken. En dat terwijl we tegelijkertijd écht gaan bouwen. Onze oproep is dus aan GroenLinks en D66: ga aan de slag met de echte problemen in de stad, laat onhaalbare en schadelijke ambities vallen en doe ons maar veel, megaveel crisisbouw. Daar worden veel woningzoekenden erg blij van.

Hala Naoum Néhmé, VVD-gemeenteraadslid.
 Beeld Tammy van Nerum
Hala Naoum Néhmé, VVD-gemeenteraadslid.Beeld Tammy van Nerum
Stijn Nijssen, VVD-gemeenteraadslid Beeld
Stijn Nijssen, VVD-gemeenteraadslid
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden