Lezersbrieven
Amsterdammers over Russische tank op Leidseplein: ‘Primitief om wapen van vijand als trofee te tonen’
Vanaf donderdag is elf dagen lang een beschadigde Russische tank te zien op het Leidseplein. Lezers van Het Parool reageren erop en zijn niet onverdeeld enthousiast.
Waar gaat het over?
Debatcentrum De Balie wil aandacht vragen voor de democratie in Europa, en doet dat door vanaf donderdag elf dagen lang een Russische tank op het Leidseplein te plaatsen. De T-72B tank is vorig jaar vernietigd door Oekraïense soldaten in de Slag om Kyiv. Lees het nieuwsbericht.
‘Maatregel van Ajaxbestuur?’
Russische tank voor de deur van de Stadsschouwburg: maatregel van het Ajaxbestuur om te voorkomen dat het vrouwenteam van Ajax hier gehuldigd wordt (Het Parool, 24 mei).
Cees Schreurs, Amsterdam
‘Wat vinden Amsterdamse Oekraïners van die tank op het Leidseplein?’
De Balie heeft toestemming van Burgemeester Halsema om een door Oekraïners vernietigde Russische tank op het Leidseplein te plaatsen (Het Parool, 17 mei).
Dit zou zijn om de democratie in Europa aandacht te geven. Alsof al die mensen die vóór democratie zijn, niet allang overtuigd zijn. Of denken we misschien dat de mensen die tegen democratie zijn, door deze tank ineens dichter bij beschaving zullen komen? Beschaving in de zin van respect voor elkaar. Respect in plaats van bruutheid, geweld en machtsmisbruik.
De inzet van De Balie heb ik meestal vrij hoog zitten en die van Femke Halsema kan ik ook waarderen, maar dit gebaar begrijp ik niet. Wat doen we eigenlijk als mensen bij wijze van sympathie aan Rusland bloemetjes bij de tank leggen? En hoe gaan de in Amsterdam gevestigde Oekraïners zich hierbij voelen? Daarbij: de tank is toch van Rusland? Moet dit echt?
Mickey Oudkerk Pool, Amsterdam
‘Sinds wanneer is het een goed idee om Europese cultuur te bevechten met tanks?’
Vanaf donderdag 25 mei zal er elf dagen lang een vernietigde Russische tank tentoongesteld worden op het Leidseplein, als onderdeel van het festival Forum on European Culture van De Balie. Dit is niets meer of minder dan een provocatie en kan alleen bedacht zijn door een zieke geest. Sinds wanneer is het een goed idee om het voortbestaan van de Europese cultuur - en van de democratie – te gaan bevechten met tanks?
Je moet er ook niet aan denken dat er in die tank waarschijnlijk doodgewone Russische dienstplichtigen hebben gezeten die tegelijk met de tank aan flarden geschoten zijn.
Laten we alsjeblieft zo snel mogelijk tot bezinning komen. Ja, de Russische invasie van Oekraïne is een illegale aanval op een soeverein land en moet in de krachtigste bewoordingen worden afgekeurd. Maar we helpen de Oekraïeners echt niet met dit soort oorlogspropaganda. De enige weg naar een oplossing van dit conflict loopt via onderhandelingen, niet via het opkloppen van een gratuite krijgsmentaliteit waar niemand bij gebaat is.
Menno Grootveld, Amsterdam
‘Primitief om wapens van vijand als trofee te tonen’
Het is niet waar dat Oekraïne voor onze vrijheid en democratie vecht. Oekraïne vecht voor zijn eigen voortbestaan en daar heeft het alle recht toe. Maar dat ‘de Russen komen’ om de Westerse democratie omver te werpen is propaganda. Goed voor het mobiliseren van steun voor de oorlog en voor het fors verhogen van de militaire uitgaven. Rusland gaat niet oprukken naar de rest van Europa, het kan niet eens het kleine Oekraïne veroveren. Dat er op het Leidseplein een kapotgeschoten Russische tank wordt geplaatst als ‘symbool van de kwetsbare democratie’ is ook propaganda, en het is triest dat de stad Amsterdam zich daarvoor leent. Het is ook nogal primitief om de wapens van een vijand als trofee te tonen, maar dat is blijkbaar het niveau waarop er tegenwoordig in De Balie wordt gediscussieerd. Een antropoloog zou er een mooie analyse op los kunnen laten.
Wendela de Vries (onderzoeker voor Stop Wapenhandel), Amsterdam