PlusPatrick Meershoek

Amsterdammer zijn is topsport

null Beeld Artur Krynicki
Beeld Artur Krynicki

Een stadsbestuur kan niet zonder ambitie. Er moet bij de bestuurders een permanent brandend verlangen aanwezig zijn om de stad beter te maken. De kandidaat die tijdens de campagne niet verder reikt dan de belofte er in elk geval geen grotere puinhoop van te maken, krijgt waarschijnlijk gelijk van de geschiedenis, maar naar de steun van de kiezer kan hij fluiten.

Zeker in Amsterdam ligt de lat hoog, niet alleen voor bestuurders, maar ook voor bewoners. Amsterdammer zijn is topsport, zoals ook blijkt uit het beleid van het stadsbestuur om de senioren in de stad in beweging te krijgen. Er is een programma met de alarmerende naam Vitaal & Gezond 2020-2024, dat er onder meer voor moet zorgen dat de ouderen tot hun laatste snik actief blijven.

Arme senioren, die in de kracht van hun leven ons land hebben opgebouwd op een dieet van aardappelen, snijbiet en draadjesvlees, en slechts twee zenders op de televisie. Is het werk eindelijk gedaan, klopt het stadsbestuur op de deur om te vertellen dat ze van de bank moeten komen om een stevige wandeling te maken langs een van de nieuwe levensloopbestendige routes.

Die levensloopbestendige looproutes zijn weer onderdeel van de zogeheten Age Friendly City, een internationale aanpak om het leven in de grote steden aantrekkelijk te maken voor ouderen. In de praktijk komt het er op neer dat obstakels worden weggenomen, extra verlichting wordt aangebracht en langs de route bankjes worden neergezet waar de mensen kunnen uithijgen.

Op drie plekken in de stad is een proef gedaan met een looproute voor senioren. Studenten van de Hogeschool hebben drie dagen lang de gebruikers geobserveerd, op verschillende momenten van de dag. Aan de hand van een observatieprotocol werd in kaart gebracht hoe de ouderen zich een weg baanden door de openbare ruimte en van welk straatmeubilair zij gebruikmaakten. 

Het onderzoeksverslag is boeiend leesvoer, met dank aan de senioren. Er werden bijvoorbeeld tijdens de observatie in Zuidoost honderd gebruikers van de route benaderd voor het invullen voor een vragenlijst, maar die weigerden bijna allemaal om mee te werken. Geen tijd, geen zin en, aldus het rapport, geen enkel vertrouwen dat de gemeente iets nuttigs ging doen met hun reacties.  

In een poging toch nog wat bruikbare data bij elkaar te sprokkelen, werd een buurtbijeenkomst georganiseerd. Daar kwamen twaalf mensen op af. Gevraagd naar de oorzaak van de lage opkomst, gaven de aanwezigen aan dat er weinig interesse bestaat voor het onderwerp van de levensloopbestendige looproute. Ook zijn veel senioren moe van alle bijeenkomsten.

De onderzoekers waren teleurgesteld over de uitkomst, maar ik was gerustgesteld. De bestuurders kunnen hoog of laag springen met hun verlangen tot activering van de groep, de ouderen zelf doen niets waar zij geen zin in hebben, precies zoals het Amsterdammers betaamt. Eigenwijsheid is een levensloopbestendige eigenschap waarmee je heel oud kunt worden.

Patrick Meershoek is verslaggever van Het Parool en schrijft elke woensdag een column. Lees alle columns hier terug.

Reageren? patrick@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden