Opinie

'Amsterdam, verbreek de band met Tel Aviv'

Burgemeester Eberhard van der Laan neemt een loopje met de strikte voorwaarden waaronder Amsterdam mag samenwerken met Tel Aviv, schrijft Jaap Hamburger. De gemeenteraad moet dat niet accepteren.

Jaap Hamburger
Palestijnen op het strand van Tel Aviv tijdens islamitische feestdagen in september vorig jaar Beeld AP
Palestijnen op het strand van Tel Aviv tijdens islamitische feestdagen in september vorig jaarBeeld AP

Donderdag praat de Amsterdamse gemeenteraad opnieuw over de samenwerkingsprojecten van Amsterdam met de ­Israëlische plaats Tel Aviv. Aanleiding is het voortgangsbericht van burgemeester en gemeentesecretaris over deze samenwerking van 1 november.

Een Ander Joods Geluid (EAJG) reageerde al op 17 november: 'Als, blijkens het voortgangsbericht, na een jaar ervaring met bedoelde samenwerking, niet kan worden gegarandeerd dat voldaan kan worden aan de voorwaarden die de raad middels diverse moties in 2015 daaraan heeft opgelegd, moet de stekker uit de samenwerking met Tel Aviv.'

Die voorwaarden luiden aldus: 'Geen in- of uitvoer van of naar en geen enkele directe of indirecte financiële steun die ten goede zou komen aan de honderden onder internationaal recht illegale Joodse nederzettingen in Palestina. Geen samenwerking in projecten met partijen die enige band hebben met het Israëlische militaire apparaat.'

Deze voorwaarden zijn niet geformuleerd in termen van 'streven naar', maar gesteld in absolute en eenduidige bewoordingen. Er is niet mee te marchanderen, het is geen inspanningsverplichting, maar een resultaatsverplichting.

Het 'voortgangsbericht' over de samenwerking met Tel Aviv morrelt daar nu duchtig aan.

'Het college acht de motie om indirecte financiële betrekkingen uit te sluiten enkel uitvoerbaar wanneer dit wordt geïnterpreteerd als betrekkingen die naar alle waarschijnlijkheid ten gunste komen van nederzettingen. Hetzelfde geldt voor het uitsluiten van partijen die een band hebben met het Israëlische leger en/of het ministerie van Defensie.'

'Het college zegt daarom toe alle samenwerkingsprojecten uit te sluiten die naar alle waarschijnlijkheid ten gunste komen van nederzettingen, het leger en het Israëlische ministerie van Defensie.'

Nederzettingen
Ter wille van 'de uitvoerbaarheid van de moties' zijn burgemeester en wethouders de weg van de interpretatie opgegaan. Daarmee is de deur wijd opengezet naar de 'rekkelijkheid'.

Immers, samenwerkingsprojecten 'uitsluiten' als die 'naar alle waarschijnlijkheid ten gunste komen van nederzettingen het leger en/of het Israëlische ministerie van Defensie', schept aanzienlijk meer ruimte om toch door te gaan met die projecten, dan wanneer de formulering zou hebben geluid, bijvoorbeeld: 'wanneer er ook maar de allergeringste kans of vermoeden is dat de projecten ten gunste zouden kunnen komen aan de nederzettingen of het militaire apparaat'.

Ik begrijp heel goed dat die laatste toets moeilijker is dan de toets die burgemeester en gemeentesecretaris nu voorstellen, maar het is precies daarom dat EAJG van meet af aan tegen deze samenwerking is geweest.

EAJG heeft voorspeld dat de burgemeester zijn goede intenties nooit zou kunnen waarmaken, tenzij hij een grote afdeling zou optuigen om deze projecten te monitoren, en dan nog. Nu zoeken b. en w. een uitweg uit hun eigen beloften en de opgelegde voorwaarden door een eigen interpretatie van de moties te introduceren 'terwille van de uitvoerbaarheid'.

Bezetting
Israël bezet Palestina en is niet van zins die bezetting ooit nog eigener beweging op te heffen, integendeel. Wordt wakker! De bezetting is een gruwel, een permanente schending van de burgerlijke en politieke rechten van de Palestijnen. Politiek noch corporate Israël, met inbegrip van de overschatte start-ups in Tel Aviv, liggen er ook maar een minuut wakker van, uitzonderingen daargelaten.

Maar wat kan het bezwaar zijn tegen Amsterdamse hulp bij het schoonmaken van de rivier Yarkon door Tel Aviv, vraagt u? Dit: dat Amsterdam zijn beperkte middelen hoort in te zetten waar die het hardst nodig zijn, bijvoorbeeld daar waar kolonisten het ongezuiverde afvalwater uit hun illegale nederzetting opzettelijk over Palestijnse landerijen laten stromen, om die te besmeuren, of daar waar zij waterputten afsluiten.

Amsterdam laten profiteren van samenwerking met een bezettende mogendheid, en tegelijk schone handen houden? Een onmogelijke opgave.

Gemeenteraad, ga niet mee in deze nieuwe, tersluiks doorgevoerde rekkelijke interpretatie. Neem uw eigen moties serieus! Trek de stekker uit die samenwerking met Tel Aviv.

Jaap Hamburger, voorzitter Een Ander Joods Geluid Beeld -
Jaap Hamburger, voorzitter Een Ander Joods GeluidBeeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden