Opinie

'Amsterdam, serveer dat plakje worst alleen nog op verzoek'

Hoe prettig sommige koeien ook leven, de productie van vlees voor consumptie blijft schadelijk voor het klimaat. Beeld getty
Hoe prettig sommige koeien ook leven, de productie van vlees voor consumptie blijft schadelijk voor het klimaat.Beeld getty

Amsterdam is toe aan plantaardige snacks, met vlees als optie voor carnivoren die erom vragen, betoogt Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren in dit opiniestuk.

Het Parool

Onlangs hoorde ik in een populair groen en duurzaam radioprogramma een wedervraag van een vogelkenner aan de interviewer: "Eet je weleens kip?"

Het antwoord liet niet lang op zich wachten, klonk bijna verontwaardigd en luidde: "Ja natuurlijk."

Daar schrok ik van. Juist in zo'n programma zou je verwachten dat het eten van vlees of vis niet als vanzelfsprekend wordt beschouwd. De reactie toonde voor mij aan dat zelfs bij mensen van goede wil het eten van vlees nog altijd de norm is.

Wanneer je erover nadenkt zijn er iedere dag van die momenten, bijvoorbeeld voorafgaand aan een bijeenkomst van de gemeente Amsterdam.

Ik kan dan als raadslid opgeven of ik vegetarisch of zelfs geheel plantaardig wil snacken. Doe ik dat niet, dan gaat de gemeente ervan uit dat ik vlees wil. Niet alleen een duurdere, maar vooral een aanzienlijk minder milieu- en diervriendelijke optie. En toch is vleesloos opt-in; ik moet er zelf voor kiezen.

Laten we dat nou eens omdraaien: de vleeseters geven voortaan aan dat ze dierlijk voedsel willen. Die vrijheid wordt ze niet ontnomen, echter wanneer je geen keuze maakt krijg je plantaardige lekkernijen (en geloof me, zuiver plantaardige snacks zijn om je vingers bij af te likken).

Dat zou op veel vlakken een besparing opleveren, om te beginnen voor de belastingbetalers, die wat mij betreft niet hoeven opdraaien voor het feit dat er vlees op het menu staat van hun volksvertegenwoordigers.

Klimaatdoel behaald
Naast financiële voordelen zijn er veel zwaarwegender redenen om het eten van vlees als norm te weerleggen. De nogal saaie term eiwittransitie staat voor de omschakeling van dierlijk naar plantaardig eiwit.

Wanneer we de groeiende wereldbevolking willen blijven voeden is die omschakeling pure noodzaak, simpelweg omdat de landbouwgrond die gebruikt wordt om voedsel voor landbouwdieren te verbouwen nodig is om mensen te voeden.

Als je drijfveren daarnaast gestuurd worden door milieu, klimaatverandering, natuurbescherming en dierenleed in de vee-industrie en slachthuizen, dan is stoppen met eten van dierlijke producten als vlees en zuivel zelfs het meest voor de hand liggende wat je kunt doen.

Zo wordt wel gezegd dat als de hele wereld zou stoppen met vlees eten in één klap bijna alle klimaatdoelen van Parijs gehaald zouden zijn.

Het verschil zit vooral in de efficiëntie: vlees en zuivel leveren amper 18 procent van de calorieën en 37 procent van de eiwitten die door de mens geconsumeerd worden, maar gebruiken wel 83 procent van de landbouwgrond en produceren 60 procent van de uitstoot van broeikasgassen.

Het meest milieuvriendelijk geproduceerde vlees blijft nog altijd zes keer schadelijker voor het klimaat dan bijvoorbeeld erwten en gebruikt 36 keer meer landoppervlak. Heel inefficiënt en op termijn gewoon niet houdbaar.

Volgens de universiteit van Oxford zou een plantaardig dieet de uitstoot van broeikasgassen zelfs met 70 procent kunnen verminderen.

Geef het door!
Een plantaardig dieet is gezond, wat ondersteund wordt door het Voedingscentrum. Alleen is dat meer een persoonlijke afweging waarin ik geen dwingende factor wil zijn.

Vandaar ook de vraag aan de gemeente Amsterdam om snacks of maaltijden met dierlijke producten voortaan opt-in te maken, zodat iedereen nog steeds de vrijheid heeft om te kiezen, maar we ook duidelijk aangeven dat het eten van vlees niet langer de norm is maar uitzondering.

Zelfs minister Van Engelshoven heeft toegezegd dat het concept 'Carnivoor? Geef het door!', bedacht door professor Henriëtte Prast van Tilburg University, het uitgangspunt gaat worden bij diners georganiseerd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dus kan een progressieve stad als Amsterdam niet achterblijven.

Daarom dien ik donderdag hierover een voorstel in en het lijkt me logisch dat dit op een ruime meerderheid kan rekenen.

Lees ook: Wetenschappers presenteren dieet voor de 21ste eeuw

Johnas van Lammeren, Fractievoorzitter Partij voor de Dieren Amsterdam Beeld Tammy van Nerum
Johnas van Lammeren, Fractievoorzitter Partij voor de Dieren AmsterdamBeeld Tammy van Nerum
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden