Lezersbrief
‘Amsterdam moet iets teruggeven aan de arme bevolking van Indonesië’
Bestem een deel van de Amsterdamse toeristenbelasting voor een fonds voor Indonesië om daar armoede en drinkwaterproblemen te bestrijden, schrijft Paroollezer Jeroom Remmers in deze ingezonden brief.
Miljoenen Indonesiërs vierden maandag 75 jaar onafhankelijkheid. Zo’n 300 jaar hebben Nederlanders het land bezet en Amsterdammers hebben daarvan het meest geprofiteerd.
Is het ook logisch te kijken naar de rijkdom die Indonesië de stad Amsterdam honderden jaren heeft gebracht? Indonesië was een wingewest met veel dwangarbeid en mede via de handel van de VOC heeft Amsterdam de mooie grachtengordel van de stad kunnen aanleggen. Hierdoor komt er al jaren veel toeristenbelasting binnen.
Volgens het collegeakkoord is dat vanaf 2020 jaarlijks 191 miljoen euro (minus dit jaar, in verband met corona), mede dankzij verhoging van deze tarieven zodat ze de hoogste zijn van Europa.
Zou Amsterdam jaarlijks minstens 5 miljoen euro hiervan moeten overmaken aan goede doelen in Indonesië? In het land leeft 1 op de 10 inwoners onder de armoedegrens (5 miljoen Javanen alleen al) en heeft 40 tot 60 procent van de kinderen geen schoon water of sanitaire voorzieningen.
De Nederlandse regering heeft vanaf 2020 alle hulp aan Indonesië stopgezet. De coronacrisis doet intussen ook tientallen jaren van armoedebestrijding teniet.
Kortom: kan een deel van de toeristenbelasting – al dan niet vanaf 2021 voor dat doel iets verhoogd – niet bestemd worden voor een Amsterdams Sustainable Development Goals (SDG) fonds Indonesië om de komende 300 jaar daar armoede en drinkwaterproblemen te bestrijden en bijvoorbeeld plasticsoep en andere milieuproblemen te bestrijden? En waarom geen speciaal zakelijk tarief voor de onroerendezaakbelasting in de grachtengordel?
Zo zou Amsterdam na honderden jaren ook weer eindelijk iets teruggeven aan de arme bevolking van Indonesië. De internationale tak van het Amsterdamse Waternet kan hierin een uitstekende rol spelen en vele andere goededoelenorganisaties.
Als Amsterdammer geniet ik erg van de mooie grachten, maar het besef hoe dat moois tot stand is gebracht – mede dankzij boeken als Geert Maks Een kleine geschiedenis van Amsterdam – geeft ook een ongemakkelijk gevoel, vanuit de verbondenheid met het huidige Indonesië.
Jeroom Remmers, Amsterdam