Patrick Meershoek.Beeld Artur Krynicki

Amsterdam kent 88.380 kwetsbare bewoners

PlusPatrick Meershoek

Meten is weten, en dankzij de onderzoekers van de gemeente weten we nu ook dat Amsterdam 88.380 kwetsbare bewoners telt. Het zijn mannen, vrouwen en kinderen die, wanneer alle 850.000 Amsterdammers langs de digitale meetlat worden gelegd, uit de computer komen rollen met een hoge kwetsbaarheidsscore.

We leven in een tijd waarin we van alle kanten worden aangemoedigd onze kwetsbaarheid te tonen, met als resultaat dat ­bikkelharde beursgenoteerde bestuurders tegenwoordig snikkend de tegenvallende jaarcijfers presenteren. Maar dat is goede kwetsbaarheid: niets mis mee.

De 88.380 hebben de verkeerde kwetsbaarheid. Zij hebben een laag inkomen en een laag opleidingsniveau, geen werk en wel een slechte gezondheid. Of ze maken deel uit van kwetsbare groepen in de stad, zoals statushouders, mensen in een rolstoel, slachtoffers van huiselijk geweld of uittredende sekswerkers.

De kwetsbaren kunnen best wat hulp gebruiken, en de cijfers zijn ook bedoeld als ondersteuning van het beleid. Amsterdam komt op voor de zwakkeren, en zo hoort het ook in een stad die zich afficheert als heldhaftig, vastberaden en barmhartig. Anders hadden ze daar wel heldhaftig, vastberaden en onverschillig van gemaakt.

Het lastige van cijfers is dat ze kunnen worden gebruikt voor allerlei discussies. Het wekt geen verbazing dat de hoogste percentages kwetsbare mensen te vinden zijn in de stadsdelen Nieuw-West, Noord en Zuidoost. Welvarende stadsdelen als Zuid en Centrum hebben relatief weinig kwetsbare ­bewoners.

Dat resulteert in barmhartigheid met gefronste wenkbrauwen. Is het niet beter om de kwetsbare Amsterdammers eerlijker te verdelen over de stadsdelen? Is het niet ongewenst dat de meeste woningen aan deze groep worden toegewezen in buurten waar toch al zoveel kwetsbare mensen wonen?

Want de kwetsbare Amsterdammer is in al zijn kwetsbaarheid ook een last op de schouders en een blok aan het been. Hoe kan een stadsdeel maximaal profiteren van de economische wind in de zeilen wanneer een relatief groot aantal bewoners wordt gehinderd door een laag inkomen, een lage opleiding en een slechte gezondheid?

Dus: het ene moment ben je een kwetsbare bewoner, het ­volgende moment oma met de kerst. Onderdeel van een probleem dat dringend met z’n allen moet worden aangepakt en opgelost. Het wachten is op de verhuiswagen die de bewoner op kosten van de gemeente naar een ander stadsdeel brengt om de percentages op orde te brengen.

Nog een interessant cijfer: het aantal kwetsbare mensen in de stad daalde met 4235. Waar die mannen, vrouwen en kinderen zijn gebleven, blijft helaas onvermeld. Hopelijk zijn ze onkwetsbaar geworden, maar de kans is groot dat zij zijn weggetrokken uit de steeds duurder wordende stad om op een andere plek kwetsbaar te zijn.

Patrick Meershoek is verslaggever van Het Parool en schrijft elke woensdag een column. Lees alle columns hier terug.

Reageren? Mail naar patrick@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden