Opinie

'Amsterdam kan de woningnood niet alleen oplossen'

Om de woningnood in en om Amsterdam te verlichten, moet de gemeente samen optrekken met provincie Noord-Holland, betoogt Bart Vink, kandidaat Statenlid D66 Noord-Holland, in dit opiniestuk.

Bart Vink
Woningbouw op de Zuidas. In de metropool zijn de komende 20 jaar 250.000 woningen nodig Beeld Eva Plevier
Woningbouw op de Zuidas. In de metropool zijn de komende 20 jaar 250.000 woningen nodigBeeld Eva Plevier

Mijn oudste dochter studeert in Amsterdam, maar ze woont nog thuis, want een betaalbare woning is niet te vinden. Studenten uit grote delen van Nederland ­reizen soms hun hele studie heen en weer tussen huis en opleiding. Ook blijven ouderen na vertrek van hun kinderen noodgedwongen in hun te grote woning zitten omdat er geen alternatief voor hen is.

Werknemers die meeverhuizen met het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) vanuit Londen naar Amsterdam bleken vooral in Alkmaar, Leiden en Den Haag een woning te vinden.

Nieuwe bedrijven hebben moeite woonruimte te vinden voor hun medewerkers. Prijzen van woningen stijgen. Wachtlijsten groeien. De Amsterdamse woningmarkt staat op springen. Bouwen, bouwen, bouwen is wat nodig is. En Amsterdam kan dat niet alleen. Het is hoog tijd dat de provincie bijspringt.

Natuurlijk kunnen er tussen Amstelstation en Arena, op de Zuidas, het Zeeburgereiland en ­IJburg, en vooral langs het IJ en in het haven­gebied nog veel appartementen worden bijgebouwd.

Het is ook goed dat Amsterdam daar werk van maakt, maar het kost midden in de stad wel veel tijd, geld en moeite. Amsterdam bouwt elk jaar recordaantallen woningen, maar de vraag is nog veel groter en stijgt sneller dan het aanbod.

Bovendien is het aantal woningen dat je in Amsterdam kúnt bouwen lang niet voldoende. In onze metropoolregio zijn naar verwachting 250.000 nieuwe woningen nodig in de komende 20 jaar; Amsterdam heeft ruimte voor minder dan de helft daarvan. En natuurlijk wil niet iedereen midden in de stad wonen. De provincie moet dus helpen.

Het aanbod aan woningen zal veel groter moeten worden. Gemeenten moeten afspreken wie zorgt voor welke aantallen en typen woningen.

Alleen dan komt iedereen aan bod en niet alleen mensen met een dikke beurs. En alleen dan valt er ook iets te kiezen en komt er ruimte vrij voor alle woningzoekenden, onder wie dus ook mijn dochter.

Een veel groter aanbod aan woningen kan mogelijk ook een einde maken aan de enorme prijsstijgingen. We moeten geen tijd verliezen en aan de slag. Net als rond de eeuwwisseling moeten bestuurders van stad, regiogemeenten én provincie de handen samen uit de mouwen steken, zodat er niet alleen dure appartementen en sociale woningen in Amsterdam bijkomen.

Alleen samen kunnen we tempo maken en zorgen dat ook de verpleegkundige, de politieagent en de onderwijzer een woning van zijn of haar keuze kan gaan vinden. Wij kiezen voor 'woonruimte voor iedereen' en dat betekent ook: inzet van iedereen. Niet lullen, maar ­poetsen!

Bart Vink

Oud-gemeenteraadslid Amsterdam, kandidaat Statenlid D66 Noord-Holland

null Beeld Rink Hof
Beeld Rink Hof

Buiten Amsterdam wordt momenteel op een paar locaties gebouwd, bijvoorbeeld Holland Park in Diemen, de Bloemendalerpolder in Weesp en Almere-Poort.

Tegelijk is er een veelvoud aan plekken gereserveerd voor nieuwe woningen, zoals de Achtersluispolder en het Hembrugterrein in Zaanstad, De Nieuwe Kern bij station Duivendrecht en verschillende locaties in Haarlemmermeer, Almere, Amstelveen, Haarlem en Het Gooi.

Al die plekken zijn hard nodig, ook omdat daar woningen kunnen worden gebouwd met ruimte, rust en groen. Maar het moet niet bij reserveringen blijven. Er moeten daadwerkelijk woningen worden gebouwd.

Woningbouwcorporaties, beleggers en projectontwikkelaars moeten aan de slag in én om de stad, zodat er gauw woonruimte komt voor iedereen die daarnaar zoekt. Betaalbaar én duurzaam. De provinciale verkiezingen in maart bepalen hoe het nieuwe bestuur van de provincie eruit gaat zien en of het nieuwe provinciebestuur dit actief samen met Amsterdam gaat oppakken.

Voor D66 staat dit in elk geval hoog op de agenda zodat regiogemeenten vaart gaan maken met de bouw van nieuwe woningen. Het belang daarvan is groot. En zeker niet alleen voor mijn dochter.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden