PlusColumn

Amsterdam is een stad voor gezonde jonge mensen geworden

Marcel Levi
Marcel Levi Beeld Wolff
Marcel LeviBeeld Wolff

Wanneer heeft u voor het laatste een blinde man of vrouw gezien in het centrum van Amsterdam? Of een lichamelijk meervoudig gehandicapte? Ik kan het me nauwelijks herinneren. Dat is wellicht geen toeval, want we hebben langzaam maar zeker de stad vrijwel volledig ontoegankelijk gemaakt voor mensen met een handicap.

Met eindeloze stoepranden, obstakels op de trottoirs, nietsontziende fietskamikazes en scooterterroristen en ontoegankelijke winkels, is de stad een onneembare vesting voor mensen met minder mobiliteit of andere handicaps. Amsterdam is wellicht de Europese hoofdstad met de minste parkeerplaatsen voor invaliden. Reizen met de tram kun je vergeten als gehandicapte en de metro is door ­vaker niet dan wel functionerende liften verboden terrein voor mensen met minder mobiliteit.

Wist u dat De Kleine Komedie nauwelijks toegankelijk is voor mensen die geen trap kunnen lopen en dat er geen voorzieningen zijn voor rolstoelgebruikers? We hebben minder valide personen effectief verbannen uit onze stad. Wat een verschil met steden als Parijs en Londen, waar de toegankelijkheid vele malen beter geregeld is en waar je in het straatbeeld dan ook vele gehandicapte mensen aantreft.

Overigens geldt dit alles niet alleen voor mensen met een handicap, maar in grote mate ook voor ouderen. Als u op straat loopt in het centrum van Amsterdam en van honderd mensen om u heen de leeftijd schat, vermoed ik dat u minder dan vijf personen telt met een leeftijd boven de 70 jaar.

Dat is ongeveer drie keer zo weinig als het gemiddelde percentage 70-plussers in Nederland. Desgevraagd voelen ouderen zich steeds minder welkom en steeds minder veilig in het centrum van Amsterdam en vinden de stad weinig toegankelijk. Vrijwel alle bejaardentehuizen en verpleeginstellingen zijn uit het centrum verdwenen in de ­afgelopen decennia.

Amsterdam is een stad voor gezonde jonge mensen geworden. Alleen als je niet te oud, fit en sterk bent, kun je makkelijk je weg vinden en genieten van ­alles wat de stad te bieden heeft. Dat is natuurlijk fantastisch en geeft veel dynamiek en energie maar tegelijk worden grote groepen in onze samenleving praktisch uitgesloten om ook plezier te beleven aan de binnenstad.

Interessant genoeg staat dit onderwerp niet op de agenda van welke politieke partij dan ook en wordt er in de gemeenteraad niet eens over gesproken. Kennelijk hebben we ons er zonder discussie bij neergelegd dat Amsterdam niet meer voor ­iedereen is.

Marcel Levi is ceo van University College London Hospitals. Daarvoor was hij bestuursvoorzitter van het AMC. Vanaf 2 februari schrijft hij ­wekelijks een column.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden