Lezersbrief

‘Amsterdam in 2050 is een stad zonder rust, zonder natuur en zonder ruimte’

Amsterdam, West, De Bretten.

 Beeld Eva Plevier
Amsterdam, West, De Bretten.Beeld Eva Plevier

De omgevingsvisie 2050 van Amsterdam werd 21 januari aangekondigd onder de kop: ‘Meer hoogbouw en nieuw groen’. In de visie komen er 250.000 inwoners bij de komende dertig jaar, maar krijgen we ook meer groen. Kan dat wel?

Wat is groen? De Amsterdammer in deze visie heeft behoefte aan reuring, aan drukte. Aan festivals en wittewijnterrassen. Als er minder groen oppervlak komt in een park, is dat volgens de visie een goede zaak, want dan zitten we met z’n allen op een kleiner oppervlak en die drukte maakt het sociaal veiliger en gezelliger. Het is duidelijk dat het ‘groen’ in deze visie weinig met rust of natuur te maken heeft.

Wat de visie in de praktijk betekent, gaan we de komende jaren al zien. In het Noorderpark wordt 6 miljoen geïnvesteerd in het slopen van een stuk bos en ruigte om er een evenemententerrein met horeca van te maken, en dat heet dan verbetering van het groen. In het Diemerpark wordt natuur vervangen door plastic (!) sportvelden, onder de noemer kwaliteitsimpuls groen. In de Sloterplas wordt een theater gebouwd. Het natuurgebied Gaasperplas, onderdeel van Natuurnetwerk Nederland, moet zijn beschermde status verliezen zodat het een groot horeca- en feestterrein kan worden.

We hebben nog een paar echte wildernisgebieden in Amsterdam, denk aan de Bretten en de Noorder IJplas. Gebieden waar elk voorjaar nog de nachtegaal zingt in dicht struikgewas en braamstruweel. Op een vroege ochtend kan je daar de wereld voor jezelf hebben en waan je je in Natuur met een grote N. Maar in plaats van daar trots op te zijn en het te koesteren, is dat volgens de visie ‘verspild’ groen, en dat kunnen we ons niet meer veroorloven. Dat moet worden vervangen door intensieve recreatiegebieden met sport, horeca, stranden, musea en festivals.

Het Amsterdam in 2050 van dit college is een stad zonder rust, zonder natuur en zonder ruimte. 90 procent van deze stad is al voor de gezellige, extraverte druktezoeker. In 2050 is de laatste 10 procent die nog van ons liefhebbers van natuur en rust was, ook van ons afgepakt.

Stan van Remmerden, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden