Lezersbrief

'Amsterdam heeft niet minder, maar meer coffeeshops nodig'

In een lezersbrief aan Het Parool pleit Joachim Helms voor meer coffeeshops: 'Veel van de problemen waar Wallenbewoners nu over klagen, zijn veroorzaakt door het ondoordachte sluitingsbeleid.'

Joachim Helms
null Beeld ANP
Beeld ANP

Heel goed, de discussie die wordt aangezwengeld in uw serie De stad waar alles kan. Amsterdam heeft inderdaad te maken met het luxeprobleem dat het bij zo veel mensen in het buitenland geliefd is.

Maar voor zover het debat over de 'horden' van het massatoerisme culmineert in een roep om sluiting van coffeeshops is het toch nuttig uit te gaan van feiten en cijfers en niet van emoties.

In Amsterdam is het aantal coffeeshops drastisch geslonken. In 1993 waren er meer dan 400 coffeeshops. Dit liep terug van 283 in het jaar 2000, via 222 in 2011 naar 174 eind 2015 (een krimp van 39 procent). Op dit moment zijn er nog 164 coffeeshops.

De afname heeft zich vooral voltrokken in stadsdeel Centrum, waar in het kader van de 1012-aanpak de ene na de andere coffeeshop werd dichtgetimmerd. De gemeente beloofde destijds dat deze sluitingen het woon- en leefklimaat ten goede kwamen.

In hun rapport 'Waterbed, drukte en overlast - effecten Sluitingsbeleid Coffeeshops in Amsterdam-Centrum' uit 2016 brachten de UvA-criminologen Dirk Korf, Nienke Liebregts en Ton Nabben de effecten van deze slui­tings­golf in kaart.

De klandizie van de resterende coffeeshops groeide zo hard dat ze geen plek meer hadden om hun klanten op te vangen. Ze veranderden in afhaalloketten, de drukte verplaatste zich naar de straat.

Veel van de problemen waar Wallenbewoners nu over klagen, zijn veroorzaakt door het ondoordachte sluitingsbeleid van het toenmalige bestuur. Amsterdam heeft niet minder coffeeshops nodig, maar meer.

Joachim Helms, voorzitter Bond van Cannabis Detaillisten, Amsterdam

Lees ook: De stad waar alles kan en mag, maar moeten we dat wel willen?

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden