Patrick Meershoek.Beeld Artur Krynicki

Amsterdam: geen aantrekkelijke plek om voet op aarde te zetten

PlusPatrick Meershoek

Het Ufo Meldpunt in Heerjansdam ontvangt maandelijks ruim zeventig meldingen van oplettende burgers die, starend naar het zwerk, vreemde ruimteschepen hebben zien passeren. Waarschijnlijk gaat het hier nog maar om het puntje van de buitenaardse ijsberg, want niet iedereen zal de moeite nemen om het formulier in te vullen dat op de website van het meldpunt te vinden is.

Amsterdam blaast zijn partijtje behoorlijk mee. Alleen al in de afgelopen maand werd boven de stad een rode discus gezien en in Diemen werd een zwarte schotel waargenomen. Een andere Amsterdammer maakte melding van een serie lichtflitsen in zijn huiskamer, wat de melder in de reacties het advies van andere waarnemers opleverde om contact op te nemen met de kabelmaatschappij of de huisarts.

Het siert de mensen achter het meldpunt dat zij kritisch kijken naar wat er aan meldingen binnenstroomt. Op de website wordt ruimte gemaakt voor ­drones, bolbliksems, wens­ballonnen en andere verschijnselen die in het donker gemakkelijk kunnen worden verward met een echte ufo. De wens is vaak de vader van de waarneming: meer dan de helft van de bezoekers van de website gelooft in buitenaards leven.

Wat niet in het rijtje staat, is de vliegende broodtrommel. De weekkrant Zondag plaatste in de jaren negentig een grote foto op de voorpagina van een ufo boven het IJ. Dat was een spectaculaire scoop, maar voormalig hoofdredacteur Peter J. Muller verklapte me onlangs dat het object zijn broodtrommel was, op een nieuwsarme dag door hemzelf geworpen voor de lens van zijn fotograaf.

Het valt ook op dat alle waarnemingen zich in de lucht afspelen. Rode ballen, een worm met lichtjes, een omgekeerde driehoek die verdween in een flits: er meldt zich nooit iemand met de mededeling dat er thuis tijdens het journaal van acht uur een buitenaardse levensvorm aan de deur stond om te vragen naar de leiding van de stad. “Ik heb hem maar op tram 14 naar de Stopera gezet.”

Ik denk trouwens niet dat Amsterdam een erg aantrekkelijke plek is om voet op aarde te zetten. Nog afgezien van de torenhoge parkeerkosten, is het bestuur hier weinig doorzichtig. Kan de buitenaardse levensvorm meteen met de burgemeester aan tafel, of moet hij zich eerst melden in het stadsdeel waar het schip is geland? Om daar vervolgens drie minuten te mogen inspreken in de commissievergadering?

Arme buitenaardse levensvorm. Ik kan mij voorstellen dat het duizelt op de weg terug naar huis. En dat het eenmaal thuis, op de vraag hoe het was op aarde, alleen maar een onsamenhangend verhaal kan ophangen over erfpacht, vuilverbranding en drukte. “Ik heb nog wel een grote zak bollen meegenomen van de bloemenmarkt. De tulpen uit Amsterdam schijnen erg mooi te zijn.”

Patrick Meershoek is verslaggever van Het Parool en schrijft elke woensdag een column. Lees alle columns hier terug.

Reageren? Mail naar patrick@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden