Opinie

Amsterdam Cheese Company: 'Onze kaas is geen toeristenmeuk'

Quirijn Kolff van Amsterdam Cheese Company vraagt zich af waarom een eerlijke onderneming zoals zijn bedrijf door de overheid in de steek wordt gelaten. 'Wij verkopen kaas, de beste kaas van Nederland.'

Amsterdam Cheese Company Beeld Google Streetview
Amsterdam Cheese CompanyBeeld Google Streetview

Het verhaal van het sluiten van een kaaswinkel op het Damrak lijkt gemakkelijk. Toeristenoverlast en de commercie die daar op inspeelt veranderen de stad en moeten daarom een halt worden toegeroepen.

De discussie over de leefbaarheid van de stad is belangrijk en de problemen van massatoerisme zijn serieus.

Een initiatief zoals het voorbereidingsbesluit van de gemeente met als doel het sluiten van winkels die gericht zijn op toeristen is een manier om iets te doen. En ik kan mij voorstellen dat veel Amsterdammers dit beleid toejuichen.

Belangen
Vanuit het perspectief van de ondernemer blijven echter veel vragen onbeantwoord. Een beleid in het geheim gemaakt, met directe werking en zonder enig overgangsrecht - is dat de juiste manier om het doel te bereiken?

Bovendien, zijn de maatschappelijke belangen van zo'n omvang dat een winkel op het Damrak met een reeds ingegaan huurcontract, een verleende gebruiksvergunning en daadwerkelijke exploitatie voor de inwerkingtreding van de nieuwe regelgeving niet mag rekenen op rechtsbescherming?

Topkwaliteit
Moeten beslissingen - te goeder trouw gemaakt en expliciet toegestaan onder toenmalig gemeentelijk beleid - tot het aangaan van een huurovereenkomst en investeringen in verbouwing en inventaris niet worden gerespecteerd?

Mag je als ondernemer nergens op rekenen? Zelfs niet op schadeloosstelling? Schijnbaar niet.

Het is moeilijk te begrijpen waarom een eerlijke onderneming zoals de onze zo door haar overheid in de steek wordt gelaten.

Met alle respect voor de discussie over het verbeteren van de leefbaarheid van de stad, deze casus betreft één enkele kaaswinkel. Het is geen coffeeshop, het is geen seksclub, het is geen bierfiets.

Wij verkopen kaas, de beste kaas van Nederland. Kaas gemaakt door Noord-Hollandse boeren die elke dag om 04.00 uur opstaan om ons Nederlands erfgoed te maken.

Topkwaliteit, en exact dezelfde kaas die de Amsterdammer ook kan kopen bij de kaasspeciaalzaak op de Elandsgracht of kan bestellen in een restaurant.

Diezelfde kaas verpakt in een mooie formule waar al onze klanten - waar ze ter wereld ook vandaan komen - onverdeeld enthousiast over zijn, wordt nu bestempeld als plastic 'toeristenmeuk'.

Nationaal erfgoed
Diezelfde kaas die de Amsterdamse kaasliefhebber op zijn brood heeft, wordt zonder nuance op eenzelfde hoop gegooid met de in China gemaakte rode souvenir­dildo met drie kruizen erop. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Het zou zonde zijn als we in deze verhitte tijden zonder verdere reflectie het kind met het badwater weggooien. Kaas is en blijft ons nationaal erfgoed en op zijn internationale succes kan je als rechtgeaarde Hollander alleen maar trots zijn.

Dus, Amsterdam, laten we doorgaan met het verbeteren van de leefbaarheid van de stad, dat willen we allemaal.

Maar laten we ervoor zorgen dat dit met beleid gebeurt en dat in ieder geval de individuele rechten en het belang van rechtszekerheid voor de Amsterdamse ondernemer daarbij niet uit het oog worden verloren. Dat zou een te hoge prijs zijn.

Lees terug: Gemeente krijgt gelijk, kaaswinkel Damrak moet dicht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden