Amerika heeft een staatsschuld van 17 biljoen dollar

PlusDerk Sauer

Derk Sauer

Donald Trump mag graag opscheppen over het succes van de Amerikaanse economie, maar de wereldleider die echt op zijn borst mag kloppen, heet Vladimir Poetin.

Twintig jaar geleden lag de Russische economie nog in puin. Miljarden aan staatsschulden konden niet worden afgelost. Het land was failliet. En kijk nu.

Rusland staat met 530 miljard dollar in de top 5 van landen met de grootste reserves, de Russische aandelenmarkt kende een recordjaar (plus 40 procent), de Russische staatsbegroting heeft een overschot van 3 procent en de netto staatsschuld staat op nul.

Zet dat eens af tegen de 17 biljoen dollar staatsschuld van Amerika.

We hebben nog steeds het beeld van Rusland als arm land, maar op macro-economisch niveau klotst het geld tegen de plinten. Russische (staats)bedrijven meldden een winst van omgerekend 340 miljard dollar in 2019 en hun winstgevendheid is bijna twee keer zo hoog als bedrijven in het Westen.

Dividenden voor aandeelhouders zijn nog nooit zo hoog geweest.

Rusland is een van de meest winstgevende plekken ter wereld om zaken te doen. En dit ondanks een batterij sancties en tegensancties, vanwege de Russische annexatie van de Krim.

De Russische financiële renaissance is het gevolg van Poetins obsessie om onafhankelijk te zijn (en de zich weer herstellende olieprijs). Het trauma uit de jaren negentig, toen Rusland aan het infuus van het IMF lag, galmt nog na. ‘Dit nooit weer,’ is Poetins mantra, en dat leidde tot een zeer prudent economisch beleid.

En zo zit Poetin nu met een heel ander en minstens zo ingewikkeld probleem.

De overheid kan met gemak honderden miljarden in de economie pompen om die aan te jagen, maar hoe doe je dat in een land waar het ambtenarenapparaat door en door corrupt is en ondernemers weigeren te investeren omdat ze zich niet veilig voelen?

Poetins ambitieuze ‘Nationale Project’ om Ruslands instortende infrastructuur eens flink onder handen te nemen, ziet er mooi uit op papier, maar loopt nu al flinke vertraging op. Gouverneurs durven het geld simpelweg niet uit te geven, in de wetenschap dat onderweg de meeste roebels zoek raken.

Ondertussen mort de Russische consument steeds harder, want alle rijkdom blijft in de schatkist – en in de zakken van Poetins coterie – zitten. Financiële stabiliteit is mooi – zeker na de hyperinflatie in de jaren negentig – maar de koopkracht van de gemiddelde Rus stagneert nu al jaren.

De oplossing lijkt erg voor de hand te liggen: de Russische economie opengooien, de bureaucratie afslanken en ondernemers rechtszekerheid geven. Dan kan Rusland met gemak de snelst groeiende economie ter wereld worden.

Maar dat betekent gelijk dat Poetin zijn ijzeren greep over Rusland verliest.

En dat is het laatste wat hij wil.

In een eerdere versie van deze column stond dat de Amerikaanse staatsschuld 17 triljard dollar bedraagt. Dat is hierboven aangepast.

Lees ook:
Dit moet het decennium van Sint-Petersburg worden
Een leger bulldozers en dan: de natte droom van een oligarch
7,5 jaar Russische gevangenis voor wat hasj

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden