Wondimu Gebre Woldeaarggiye. Beeld Artur Krynicki
Wondimu Gebre Woldeaarggiye.Beeld Artur Krynicki

Amerika brengt de wereld meer dan Trump en Biden

PlusWondimu Gebre Woldeaarggiye

Wondimu Gebre Woldeaarggiye

Amerika brengt de wereld meer dan Trump en Biden. Hollywood doet ons zwijmelen en sidderen, de toneelstukken van Tennessee Williams leren ons omgaan met verlangen en door Halloween hebben we een vrolijke kijk op wat eigenlijk eng en sinister is.

Halloween, de afgelopen week ook in Amsterdam weer gevierd, kende ik in Ethiopië eerlijk gezegd alleen van sommige internationale scholen. Leerlingen daarvan plaatsten foto’s van hun verkleedpartijen op sociale media. Ik keek er met verbazing naar. Wat was dit voor feest?

Natuurlijk, ook in mijn moederland leerden we op speelse wijze omgaan met zaken die kinderen normaal angst aanjagen. Mijn moeder vertelde mij vaak enge verhalen en sprookjes. Soms kwamen deze verhalen in mijn dromen terug. Zo werden geesten onderdeel van mijn kennissenkring.

Van Nederlandse vrienden begreep ik dat Halloween hier pas sinds enkele jaren groot wordt gevierd. Zij wezen mij erop dat in Nederland, net als in zoveel andere landen, Amerikaanse tradities steeds meer ruimte krijgen. Van de idealistische Martin Luther King Day (18 januari) tot de commerciële Black Friday (28 november).

Het opmerkelijke is dat Nederland Halloween niet nodig heeft. Omdat op allerlei plekken op 11 november Sint-Maarten wordt gevierd – een traditie die veel van Halloween weg heeft. Ook met Sint-Maarten gaan kinderen verkleed langs deuren met als doel wat snoep mee te krijgen.

Mijn Nederlandse vrienden wijzen mij erop dat Halloween Sint-Maarten steeds verder naar de marge drukt. Oftewel: de 46ste president van Amerika is ergens ook onze president. “Sinte Maarten Mikmak/mijn moeder kijkt naar Tik Tak/mijn vader kijkt naar Sesamstraat/dat is wel een snoepje waard.”

Wondimu Gebre Woldeaarggiye kwam in 2015 als vluchteling van Ethiopië naar Nederland. Wekelijks vertelt hij over zijn leven in Amsterdam. Lees al zijn columns hier terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden