Lezersbrief

'Ambtelijk apparaat blokkeert bouw in Marken'

Door een oerwoud aan regelgeving en gebrek aan daadkracht zijn in Marken te weinig woningen voor jonge gezinnen, schrijven inwoners Jeroen en Antje van Oostrom.

Marken bouwt door een oerwoud aan regels te weinig betaalbare woningen voor jonge gezinnen Beeld Dingena Mol
Marken bouwt door een oerwoud aan regels te weinig betaalbare woningen voor jonge gezinnenBeeld Dingena Mol

Mooi dat Het Parool aandacht besteedt aan de toenemende vergrijzing op Marken en de zoektocht van de Eilandraad naar jonge gezinnen om de voorzieningen voor de toekomst te behouden.

Helaas wordt in het artikel in de krant van afgelopen dinsdag voorbijgegaan aan de oorzaak van dit probleem: er zijn voor deze doelgroep te weinig geschikte woningen op het voormalige eiland.

Het gemiddelde aanbod van zo'n tien tot vijftien koopwoningen is merendeels te duur voor jonge gezinnen en als er al eens iets betaalbaars op de markt komt, betreft het huizen uit het jaar kruik, die eerst rigoureus verbouwd moeten worden.

Eind vorige eeuw kwam er daarom een grote uittocht op gang. Ongeveer de helft van de Marker jeugd heeft, veelal met tegenzin, zijn heil elders gezocht en daar kinderen gekregen.

Het aantal leerlingen op de enige school van het dorp is daardoor het laatste decennium enorm gedaald en de sportverenigingen hebben moeite voldoende jeugdleden te trekken.

Strenge welstandseisen
Wat is er aan de hand: om op Marken te kunnen bouwen, moet rekening gehouden worden met een oerwoud aan regelgeving.

Buiten de gebruikelijke struikelblokken als het bestemmingsplan en beleid vanuit de rijksoverheid valt het gehele eiland onder het beschermde dorpsgezicht en de daarmee gepaard gaande strenge welstandseisen van Monumentenzorg.

Er zijn grote delen in het buitengebied met een hoge populatie weidevogels, er moet rekening worden gehouden met dijken, een vrijwaringszone, het valt binnen de Rijksbufferzone Amsterdam/Purmerend met zijn rode contouren en de traditionele Marker woningen staan dicht op elkaar zodat inbreien ook niet tot de mogelijkheden behoort.

In 1999 kreeg de gemeente Waterland een kans om toch uit te breiden, op voorwaarde dat er een leefbaarheidplan opgesteld zou worden waaruit moest blijken dat de bevolking zat te smachten om uitbreiding van de woningvoorraad. En zo geschiedde. Ook wij deden enthousiast mee aan de totstandkoming van het leefbaarheidplan, net als enkele tientallen andere dorpelingen.

In 2001 bedachten wij naar aanleiding van het leefbaarheidplan een woningbouwproject met betaalbare (huur)woningen om de uitstroom te stoppen. Zowel de Waterlandse als de Noord-Hollandse politiek bleek erg enthousiast: het kreeg tot driemaal toe raadsbrede steun en werd opgenomen in het bestemmingsplan Marken.

De gemeente Waterland beloofde dat de ontwikkeling voortvarend aangepakt zou worden, maar het ontbrak aan daadkracht en duurde tot 2011 voordat er een voorontwerpbestemmingsplan ter inzage kwam te liggen.

Voortschrijdend inzicht
In datzelfde jaar werd een actiegroep opgericht die geen middel onbenut liet om het project zwart te maken. Een deel van de gemeenteraad kreeg last van 'voortschrijdend inzicht' of een slecht geheugen. Tot groot ongenoegen van de Eilandraad en de diverse potentiële kopers trok de gemeenteraad in januari 2016 de stekker uit het project Bennewerf.

Marken is aan het vergrijzen en gaat campagne voeren om jonge Amsterdammers naar Marken te krijgen om daar een gezin te stichten Beeld Dingena Mol
Marken is aan het vergrijzen en gaat campagne voeren om jonge Amsterdammers naar Marken te krijgen om daar een gezin te stichtenBeeld Dingena Mol

Ondertussen zijn in de gemeenteraad plannen gelanceerd om op een van de voetbalvelden nieuwe woningen te bouwen. Ook hier zijn natuurlijk weer heel veel hobbels te nemen, maar de wethouder heeft aangekondigd dat er 'flink aangepakt' gaat worden.

Waar hebben we dat eerder gehoord?

Zolang er niets verandert aan de structuur bij deze gemeente en het ambtelijk apparaat zal de ontgroening en vergrijzing voortduren, daar helpt geen werkgroep 'mooi wonen op Marken' aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden