Han Lips

'Altijd wat' had al die jaren meer lof verdiend

Han Lips
null Beeld NCRV
Beeld NCRV

Het is misschien mijn fout en die van alle andere tv-recensenten dat 'Altijd wat' na vier jaar ophoudt. We hadden vaker de lof moeten zwaaien, de loftrompet moeten steken, de hoger geplaatsten in het tv-­wereldje op het hart moeten drukken dat veel van wat er te zien is in een afvoerputje mag verdwijnen, maar 'Altijd wat' moet blijven. Hebben we niet gedaan. Stom.

'Altijd wat' was namelijk een uniek actualiteitenprogramma. Lichte toets, serieuze onderwerpen. Intelligente aanpak, mooie vormgeving. En het bracht onthutsende dingen boven tafel, zoals het feit dat overvalzaken bij de politie vaak 'op de plank blijven liggen'. Ik kan me voorstellen dat de makers nu zeggen: 'Daar kom je nu pas mee!' Ja, sorry, ik heb naar de laatste uitzending gekeken, en ik heb gedacht: doodzonde dat dit verdwijnt.

'Altijd wat' ging terug naar oude zaken. De opkomst en ondergang van Henk Bleker bijvoorbeeld, de Groningse hobbyboer die voorzitter werd van het CDA en staatssecretaris. Hij zat in de allereerste uitzending en nu dus weer. De interviewer had niet de quasi-invoelende houding van Ivo Niehe, maar ook niet de ramkoershouding van Sven Kockelmann. Die methode is wel zo dodelijk. Blekers ijdelheid kwam meedogenloos naar voren.

Volgens de trompetterende aankondiger stopte 'Altijd wat' waar anderen doorholden en ging het door waar anderen stopten. Ik denk dat dat nog waar is ook.

Han Lips is televisierecensent bij Het Parool. h.lips@parool.nl

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden