Han Lips

Alsof we niet al depressief waren van al die jaaroverzichten

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: de jaarlijkse Nationale 2016 Test.

Nationale 2016 Test Beeld NPO 3
Nationale 2016 TestBeeld NPO 3

Alsof we al niet depressief waren geworden van alle jaaroverzichten van dit annus horribilis kwam BNN gisteren ook nog met de jaarlijkse Nationale 2016 Test op NPO 3.

Publiek en zeven BN'ers moesten 25 vragen beantwoorden over het afgelopen jaar, maar omdat het vooral een gezellig programma moest worden kwamen er géén vragen over aanslagen, maar over Pokemon Go en The Dab, een dansmove waar Lips nog nooit van had gehoord. Die vraag had hij dus fout.

Het panel BNN-BN'ers was ook al zo vrolijk multiculti: Özcan Akyol, Mr. Probz, Soundos El Ahmadi, Remy ­Bonjasky, Nynke de Jong, Linda Hakeboom en Beau van Erven Dorens.

De eerste vraag ('wat zei prinses Amalia in haar eerste tv-interview?') gaf al aan dat er in deze test geen zware ­onderwerpen aan bod zouden komen. Er was wel een vraag over Oekraïne, maar die werd ingeleid met een filmpje van de Songfestivalwinnares. De vraag luidde niet 'hoe heette ze ook alweer?' maar 'waar ligt Oekraïne?'

Over vier landen - waaronder IJsland - waren de letters A, B, C en D gezet, om het niet té moeilijk te maken.

Geen wonder dat journaliste Nynke de Jong al snel foutloos aan kop ging, mede geholpen door zomers zwangerschapsverlof dat haar in staat stelde veel tv te kijken.

Ze struikelde echter over de vraag wat Justin Bieber in zijn boodschappenmandje had bij de Amsterdamse AH (ijs en bier). Rapper Mr Probz kijkt daarentegen nooit veel televisie ('ik lees heel veel') en werd dan ook één na laatste.

Lips had uiteindelijk evenveel punten (20) als de nummer twee, Özcan Akyol. Uw tv-recensent wist niet waar Donald Trump en Kim Kötter (wie?!) elkaar van kenden. Maar die vraag over Pokemon had hij gelukkig wel goed gegokt. #winning

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden