Marcel Levi. Beeld Artur Krynicki
Marcel Levi.Beeld Artur Krynicki

Alsof doodgaan aan influenza een mensenrecht is

PlusMarcel Levi

Marcel Levi

Stel je voor dat de helft van de medewerkers in ziekenhuizen zou besluiten dat ze niet meer hun handen willen wassen als ze met patiënten werken. Het is immers allemaal maar gedoe, het is nooit aangetoond dat je daarmee levens redt en het is evenmin duidelijk dat je daarmee jezelf beschermt. Integendeel, ze vinden dat je van handen wassen juist ziek wordt en zijn er zelfs boze tongen die beweren dat al dat handen wassen alleen maar is verzonnen door fabrikanten van zeep en handalcohol.

Gelukkig is dit een verzinsel en staat handhygiëne niet ter discussie. Tegelijkertijd vinden we het heel gewoon dat 50 procent van het ziekenhuispersoneel weigert zich te laten vaccineren tegen influenza.

Influenza is niet een gewoon ‘griepje’ maar een ernstige, extreem besmettelijke en potentieel dodelijke ziekte, vooral voor mensen met een zwakkere afweer, zoals patiënten met chronische aandoeningen, maar ook voor verder gezonde jonge mensen, zwangeren en kleine kinderen. Jaarlijks belanden tientallen influenzapatiënten in Nederland op de intensive care en de Wereld Gezondheidsorganisatie schat dat er wereldwijd elk jaar een half miljoen mensen overlijdt aan deze infectie.

Vaccinatie tegen influenza beschermt niet alleen jezelf en je familie tegen deze ziekte, maar ook kwetsbare ziekenhuis­patiënten. Immers, in de eerste dagen van een influenza-infectie ben je zelf nog niet ziek maar kun je het virus wel verspreiden.

Het is daarom onbegrijpelijk dat veel ziekenhuismedewerkers influenzavaccinatie categorisch weigeren. Met tamelijk stupide drogredeneringen, zoals ‘ik ben nooit ziek’ of ‘verleden jaar kreeg ik toch griep ondanks de vaccinatie’ (meest waarschijnlijk was dat een flinke verkoudheid), of zelfs ‘ik krijg juist griep van die prik’.

Sommige mensen zijn dom genoeg te vinden dat ze ‘recht hebben’ op influenza en zien de vaccinatiecampagne als een complot van werkgevers om ziekteverzuim te reduceren. Inderdaad geeft vaccinatie geen 100 procent bescherming, maar er is genoeg bewijs dat het veelal ernstige griep voorkomt of milder doet verlopen, en overdracht van gevaarlijke infecties vermindert.

Als je in een ziekenhuis wilt werken, eist je werkgever om veiligheidsredenen vaccinatie tegen hepatitis B en ook wel periodieke screening op tuberculose: ziektes die bij ons veel minder schade veroorzaken dan influenza kan aanrichten.

Het is dus niet gek dat Jaap van Dissel, directeur van het Nationale Centrum Infectiebestrijding, voorstelde influenza­vaccinatie voor zorgpersoneel verplicht te stellen. Maar een door het ministerie van Volksgezondheid ingestelde commissie vindt dit strijdig met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Wat een lariekoek. Alsof doodgaan aan influenza een mensenrecht is. Als ziekenhuismedewerker heb je een morele plicht je patiënten te beschermen tegen infecties die jij op hen kunt overbrengen. Door – inderdaad – je handen te wassen, maar ook door je tegen influenza te laten vaccineren.

Marcel Levi is Ceo van University College London Hospitals. Daarvoor was hij bestuursvoorzitter van het AMC.

Reageren? m.levi@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden