Lezersbrief

‘Als zestigplusser ga ik flyeren voor jongeren’

Paroollezer Marco Naarden verbaast zich over de afwezigheid van een partij voor de jongeren.

Scholieren houden een klimaatdemonstratie. Beeld ANP
Scholieren houden een klimaatdemonstratie.Beeld ANP

Nu de politiek zich weer volop aan het voorbereiden is op de verkiezingen in 2021, verbaas ik mij wederom over de afwezigheid van een partij voor de jongeren. Ik maak mij daar zorgen over als zestig­plusser.

We hebben wel een partij voor de dieren en meerdere partijen die zich op ouderen richten. Als ik kijk naar bijvoorbeeld 50Plus, dan zie ik ­politici die strijden voor het in­dexeren van de pensioenen.

Heel goed voor de groep met kleine pensioenen, maar een grote groep heeft zijn of haar hele leven geprofiteerd van de grote economische groei van pakweg veertig jaar. Ze hebben een goed inkomen en vermogen, doordat ze hun eigen woning twee of drie keer met grote winst hebben verkocht. Voor deze groep strijden is naar mijn mening verkeerd. Wij, de gepensioneerden, hebben hard gewerkt, maar kunnen nu voor een groot deel een goed leven en genieten van onze oude dag.

Partij voor de toekomst

Hoe anders is dat voor de twintigers en dertigers van dit moment? Een vaste baan krijg je vrijwel niet, pensioenopbouw is niet of nauwelijks aan de orde en wonen waar werk is, is ­volstrekt onbetaalbaar.

En dan hebben we het dus over de generatie die moet voortzetten wat door de ouderen is opgebouwd. Dat gaat natuurlijk niet lang goed. Zeker niet zolang de politiek zich blijft ­richten op het nu en onvoldoende op straks.

Alle politieke partijen belijden met de mond dat onderwijs, huisvesting en werkgelegenheid van het grootste belang zijn, maar in de praktijk gaat er toch meer energie zitten in het vaststellen van een pensioenakkoord.

Voor mij is het dan ook onbegrijpelijk dat er nog geen partij is die deze kwesties bovenaan zet. Een partij voor de jongeren, die zich inzet voor goede betaalbare huisvesting en arbeidsmogelijkheden met baan­zekerheid. Eigenlijk zou dat de ware partij voor de toekomst zijn.

Eerlijke verdeling

Van mij hoeft de maatschappij niet veel meer te verwachten. De jeugd heeft de toekomst, wij niet. Een eerlijkere verdeling. Voor ons ouderen: indexeren waar noodzakelijk, maar anders wat inleveren ten faveure van een beter toekomstperspectief voor de jongeren. Dat kan alleen maar in ieders voordeel zijn.

Kom op jongeren: richt die partij op! Ik ga wel voor jullie flyeren in het voorjaar.

Marco Naarden, Zaandam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden