Als we niets veranderen, raken we Zwarte Piet voorgoed kwijt

Onverkort vasthouden aan Zwarte Piet zoals we hem kennen, is niet verstandig volgens Andrew Moskos. Straks zijn we hem nog voorgoed kwijt.

Andrew Moskos
De Zwarte Piet aan wie mensen aanstoot nemen moet worden vervangen door een roetpiet met zwarte vegen in het gezicht. Beeld anp
De Zwarte Piet aan wie mensen aanstoot nemen moet worden vervangen door een roetpiet met zwarte vegen in het gezicht.Beeld anp

Geef de schuld niet aan politieke correctheid. Of aan Quincy Gario. Beschuldig ook niet (fluisteren a.u.b.) de ondankbare allochtonen die niet begrijpen hoe Niet-Racistisch Nederlanders zijn. Als je de Pietitie om Zwarte Piet te redden hebt geliked op Facebook, gefeliciteerd! Dan is het bijna verdwijnen van Zwarte Piet jouw schuld. Gelukkig krijgt het roetpietidee eindelijk draagvlak, anders waren we Zwarte Piet voorgoed kwijt.

Laten we eens kijken naar het verhaal tot dusver. Een paar jaar geleden kwam de anti-Zwarte Pietbeweging op door aan te geven dat er iets mis was met de met cadeautjes strooiende feestclown met overdreven Afrikaanse kenmerken.

Nul procent verandering
In plaats van even bedenktijd in te lassen om het te laten bezinken, besloot de pro-Zwarte Pietgroep verontwaardigd een tegenbod te doen: nul komma nul procent verandering.

Daar was de anti-Zwarte Pietbeweging niet van gecharmeerd. Ze hergroepeerde zich en werd met het jaar sterker. Dankzij de steun van beroemdheden, journalisten, rechters en zelfs de VN zag Zwarte Piets toekomst er (niet grappig bedoeld) donker uit.

Dit komt allemaal doordat de pro-Zwarte Pietclub in plaats van de beste Nederlandse eigenschappen - begrip en de gulden middenweg - liever de minst aantrekkelijke Nederlandse karaktertrekken - koppigheid en eigenwijsheid - wil laten zien. De stijfkoppen hadden zelfs het lef om te klagen dat ze het 'beu waren om elk jaar dezelfde discussie te voeren'. Luister, als je niet bereid bent om iets toe te geven in een onderhandeling, dan krijg je elk jaar dezelfde discussie.

De verkeerde kant
Het besluit van de Hema laat zien wat er gebeurt als we niets veranderen: dan raken we Zwarte Piet helemaal kwijt. Als we in Nederland Zwarte Piet willen redden (en dat willen de meesten), zullen we de tactiek moeten wijzigen.

De voorspelling die wij met Boom Chicago deden in 2013 in onze voorstelling, 'Delete Zwarte Piet niet', was bezig uit te komen. Bedrijven omzeilen liever de hele controverse dan dat ze worden betrapt aan de verkeerde kant. Als het oer-Nederlandse Hema Zwarte Piet laat vallen, wie is dan de volgende? Albert Heijn misschien? Bart Smit? De Pieten slingeren vast nog aan de touwen in de Amsterdamse Bijenkorf dit jaar, maar we zijn slechts een persbericht verwijderd van een ommekeer volgend jaar. Wanneer gaat de NOS het aantal Zwarte Pieten in het Sinterklaas Journaal terugbrengen, veranderen of zelfs helemaal weglaten? In 2015 of 2016?

Witte dienaren
Gelukkig wordt de voor de hand liggende oplossing waar wij de laatste twee jaar voor hebben gepleit, opgepakt. Met een kleine, bescheiden aanpassing kunnen we de beweging die Zwarte Piet om zeep zal helpen stoppen. Met een kleine, bescheiden aanpassing stoppen we de vermoeiende discussie voor eens en altijd. Met een kleine, bescheiden aanpassing zullen alle bezwaren tegen Zwarte Piet verdwijnen.

Weg met het donkerzwart ge­schminkte gezicht. Weg met de rode lippenstift. Bedek zijn gezicht met roet. Omdat hij niet zwart is vanwege zijn ras, maar juist door de schoorsteen is deze aanpassing logisch. Dit stopt de bezwaren en biedt iedereen - van bedrijven, media, rechtbanken tot aan de burgemeester en mensen die aanstoot nemen aan Zwarte Piet - een weg vooruit. Onze kinderen zullen je dankbaar zijn. Want het gaat om hen, toch? (Hoewel het af en toe leek of de discussie om de volwassenen ging).

Een andere suggestie, deze week aangekaart, was de introductie van witte dienaren, die ook de Sint vergezellen. Dit is compleet onnodig, daar de Sint al witte dienaren om zich heen heeft: Zwarte Pieten met roet op hun gezicht. Omdat er hierdoor geen racistisch aspect meer is, hoeven we ook niet meer te praten over dit probleem. Dat zou het allerbeste Sinterklaascadeau zijn.

HowToEndThePietDebate.nl gaat dieper in op de discussie. De politieke comedyshow Delete Zwarte Piet niet zal in november weer te zien zijn in Boom Chicago's Rozentheater.

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

null Beeld /
Beeld /

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden