Lezersbrief

'Als u in de bijstand een baan weigert, krijgt u straf'

John Jansen van Galen schreef dat mensen in de bijstand geen opgelegde baan hoeven te accepteren. Niet in Amstelveen, schrijft Paroollezer Wil Roode. 'Dan wens ik u sterkte.'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Journalist John Jansen van Galen verkeert in de veronderstelling dat mensen in de bijstand geen van hogerhand opgelegd werk hoeven te aanvaarden (Het Hoogste Woord, donderdag). En is er veel mogelijk met allemaal regelingen met kortingen.

Sinds de decentralisatie geven ­gemeenten zelf invulling aan de ­uitvoering van de Participatiewet. Daarmee zijn mensen in de bijstand afhankelijk van de gemeentelijke ­bestuurders die de uitvoering vormgeven.

Meneer Jansen van Galen, mocht u ooit in Amstelveen komen wonen en van de bijstand afhankelijk worden door welke omstandigheden dan ook, dan wens ik u sterkte.

Want als u de baan, die men in Amstelveen voor u heeft, weigert, krijgt u straf. De straf is drie maanden geen inkomen. Sterker nog, als u aangeeft dat u liever geen hamburgers wilt bakken, omdat u journalist bent en misschien ongelukkig wordt van hamburgers bakken, krijgt u ook straf. U stelt zich dan niet coöperatief op. Mag ook niet. Geen bijstand.

Gratis met de bus? Ja, maar wel in de daluren en alleen als u met pensioen bent.

En die andere geweldige regelingen? Met een korting van 30 procent voor een jaartje gitaarles van 30 minuten per week bij de muziekschool hoeft u voor een 7-jarige nog maar 882 euro aan lesgeld bij te betalen. Hebt u uw huiswerk wel gedaan?

Wil Roode, vrijwilligersraad minima, Amstelveen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden