Han Lips

Alles wat je nog niet wist over ontwerpen

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Voor de vorm.

null Beeld NPO2
Beeld NPO2

Lips leerde gisteravond in Voor de vorm dat je aan het formaat van wijnglazen kunt zien of het goed gaat met de economie. In de jaren zestig dronken we nog uit formaatje borrelglas, nu proosten we met een soort vissenkommen op een dun pootje.

Ontwerpster Christien Meindertsma onderzoekt in de nieuwe serie waarom dingen eruitzien zoals ze eruitzien. De eerste aflevering ging over het wijnglas. Waarom staat dat bijvoorbeeld zo hoog op een dun pootje?

Meindertsma sprak een antiquair die uitlegde dat de eerste wijnglazen, die van de Romeinen, nog helemaal geen pootjes hadden. Die pootjes werden 1300 jaar later pas bedacht door Italiaanse glasblazers op het eilandje Murano, bij Venetië, geïnspireerd op architectuur uit de renaissance. Alle glasblazers op Murano werden gevangengehouden, zodat ze hun kunsten niet konden doorvertellen aan de rest van de ­wereld.

En zo kwamen er aan de lopende band nieuwe dingen voorbij, die Lips hoopt te onthouden om eens rond te strooien op een borrel.

Van tevoren had Lips zijn bedenkingen bij Voor de Vorm; ontwerpers kunnen weleens doorslaan in gedetailleerde meningen over schoonheid. Maar het programma is eerder een soort How It's Made gecombineerd met de Keuringsdienst van Waarde: het gaat vooral over functie, en dat maakt het tastbaar.

Toen mevrouw Lips eindelijk thuiskwam, brandde Lips gelijk los. Wist je dat in Leerdam de enige fabriek in ­Nederland staat die wijnglazen maakt? En wist je dat er maar één man in Nederland is die het bekende gildeglas van Copier uit de jaren dertig met de mond kan blazen?

In volgende afleveringen volgen de fiets en de beha. Ook prima borrelmateriaal.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden