Plus Column

Alles wat Denk tegenstanders verwijt, doen ze zelf anderen aan

Theodor Holman Beeld Wolff

Dat ik Denk een fascistoïde flutpartij vind, moge duidelijk zijn. Ze zijn trots op alles wat buitenparlementair is en enige commotie veroorzaakt, zodat ze zichzelf als slachtoffer kunnen neerzetten.

Alles wat zij tegenstanders verwijten, doen ze zelf anderen aan. Die jij-bakstrategie vinden ze uitstekend werken, en daarbij vinden ze het opwindend om zo onfatsoenlijk mogelijk te zijn. ("Moet u nodig zeggen, u bent zelf onfatsoenlijk. Ik heb hier een column van u...")

Wat de gevaarlijke Denk-kinderen erg leuk vinden om te doen, is filmpjes van Kamerleden van Turkse en Marokkaanse afkomst in elkaar zetten waarin, geheel conform de Julius Streichermethode, de slachtoffers worden afgeschilderd als 'verraders'. 'Verraders van de Turkse gemeenschap.' Of 'verraders van de Marokkaanse gemeenschap'.

Standpunten vindt Denk niet belangrijk, je moet loyaal zijn en trouw zweren aan de Denkvlag. Die rode vaan moet hoog geheven worden en vervolgens eist men dat de rijen gesloten blijven. Die filmpjes hebben één groot doel: de ­Kamerleden intimideren.

Afkomst - daar beoordeelt het Denk-Kamerlid alles op.

("Moet u nodig zeggen, u bent zelf een nazi, ik heb hier een column van u, waarin u...") Wie niet zuiver is, ruikt verkeerd.

De praktijken van Denk gaan zelfs Kamervoorzitter Arib te ver. Zij heeft een motie ondertekend waarin de intimiderende maffiastreken van Denk worden veroordeeld.

Dat een Kamervoorzitter zich voor het eerst in honderd jaar genoodzaakt voelt zo'n motie te ondertekenen, is meer dan veelzeggend. Dan tracht men de democratie pootje te lichten.

De jij-bakterroristen vinden dat noodzakelijk. Denk-Kamerlid Selçuk Öztürk jij-bakte onmiddellijk over de motie: "Als er één Kamerlid is dat in dit parlement is bedreigd, dan ben ik het wel!"

Ik heb er al eens op gewezen dat ze hun grote tegenstander, de PVV, in alles imiteren wat ophef veroorzaakt, maar dan op een slechte manier.

("Dat moet u nodig zeggen, ik heb hier een column van u, waarin u de PVV...")

En toch... toch heeft Denk iets aandoenlijks.

Ze hebben een overduidelijk minderwaardigheidscomplex. Ze denken dat de ander ze niet ziet staan. Hun afkomst is, zo menen zij, daar de oorzaak van. Een psychiater zou dit een interessant geval van projectie noemen: ze bewonderen wat ze haten.

Amateurpsychologie? Ongetwijfeld.

("Wij hebben helemaal geen minderwaardigheids... wat u daarnet zei. Trouwens, ik heb hier een column van u...")

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden