Lezersbrief

'Algemeen verbod op xtc is niet haalbaar'

'Xtc is niet meer weg te denken uit de uitgaanscultuur,' schrijft Roos Nieuwendijk in een brief aan Het Parool. 'Een verbod is niet haalbaar, omdat het middel al ingeburgerd is.'

Het Parool
Publiek danst op dancefestival Mysteryland. Beeld anp
Publiek danst op dancefestival Mysteryland.Beeld anp

De laatste tijd wordt meer en negatiever gesproken over xtc. Burgemeesters van Brabantse gemeenten hebben het terecht al langer over de criminaliteit, die de productie teweegbrengt.

Maar in de afgelopen weken wordt ook het waarschuwende vingertje naar de gebruikers opgestoken. Drugsgebruikers hebben volgens politiekorpschef Akerboom niet in de gaten dat ze een systeem in stand houden dat wordt gekenmerkt door extreem geweld.

Een boswachter, geconfronteerd met drugsafval, spreekt op Twitter de gebruikers aan op de gevolgen van hun gebruik.

De teneur over xtc-gebruik is steeds negatiever. Gebruikers worden vaak gezien als de oorzaak van problemen rondom de drug. Daarnaast speelt een andere ontwikkeling: xtc wordt steeds sterker.

Daan van der Gouwe van het Trimbos Instituut: 'Daarmee neemt ook de kans op bijwerkingen toe: oververhitting, uitputting en hersenbeschadiging. Ook de kater blijft langer, soms weken na gebruik.'

De praktijk is harder dan de leer van het waarschuwende vingertje; het blijkt dat gebruikers hierdoor niet worden beïnvloed. Onderzoek laat zien dat jongeren de grootste groep gebruikers vormen en dat zij xtc maar zeer beperkt gebruiken; alleen bij speciale gelegenheden zoals festivals. Deze jongeren zijn zich zeer bewust van de gevaren van de drug. Zij houden hiermee bij de aankoop en gebruik terdege rekening.

Tegelijkertijd is xtc is niet meer weg te denken uit de uitgaanscultuur. Zo geeft xtc een euforische en energieke kick die tijdens festivals graag wordt ervaren. Daar komt bij dat xtc niet verslavend is; bij verantwoordelijk gebruik is de kans op nare bijwerkingen gering.

Festivalcultuur
Natuurlijk zijn de nadelen van de productie overduidelijk: illegaliteit, steeds hogere doseringen. Maar die nadelen hoeven niet te leiden tot een algemeen verbod op xtc. Zo'n verbod is niet haalbaar, omdat het middel al ingeburgerd is. Een verbod zal alleen leiden tot extra gevaarlijke situaties.

Xtc-gebruik is niet meer weg te denken uit de festivalcultuur. Jongeren zijn kritisch; het is een weloverwogen beslissing om het niet verslavende middel te nemen; dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld gebruikers van heroïne of cocaïne.

Het xtc-probleem is een productieprobleem. Dat gaat gepaard met veel criminaliteit en overlast. Daar moet de aanpak zich op richten; verantwoorde productie kan uit de criminaliteit.

Die aanpak kan alleen succesvol zijn als ook de gebruikers er bij worden betrokken. Wat zijn hun ­motieven? Wat bepaalt hun gedrag? Waar zitten de werkelijke gevaren?

Daarvoor is een integrale benadering op landelijk niveau nodig; kijk naar de hele keten van productie tot aan gebruik. Daarvoor moet verder worden gekeken dan de waarschuwende vinger van de politieagent of de boswachter.

Roos Nieuwendijk, afgestudeerd aan Hogeschool Tio met onderzoek naar gezondheidsincidenten door xtc-gebruik.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden