Han Lips

Alberto Stegeman is dól op illegale praktijken

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Alberto Stegeman duikt in de wereld van illegale, islamitische huwelijken.

Han Lips
Undercover in Nederland, SBS6. Beeld SBS6
Undercover in Nederland, SBS6.Beeld SBS6

'Vanavond gaan wij undercover als moslima!" dendert Alberto Stegeman de huiskamers binnen. Als vervolgens in vier van de vijf zinnen het woord illegaal valt, is wel duidelijk: dit is menens. Illegaal trouwen, illegale huwelijken, illegale praktijken. Dit illegale varkentje zal agent Stegeman eens gaan wassen.

Zo gezegd, zo gedaan. Om undercover te gaan, wordt een moslimvrouw 'gecreëerd' volgens een recept dat ­Stegeman hoogstwaarschijnlijk van Wikipedia heeft ­gehaald: geef haar een hoofddoek en noem haar Bouchra. Serveer haar meteen met wat baklava?

Bouchra, de gecreëerde moslimvrouw wordt vervolgens via schimmige wegen gekoppeld aan Muhammed, die na twee vrouwen toe is aan een toetje. Beet! Stegeman wil namelijk dolgraag laten zien hoe die huwelijken tot stand komen. Pardon: illegale huwelijken.

Want, zegt Stegeman: "Alleen op deze manier krijgen we een inkijkje in deze tot nog toe verborgen wereld."

Nonsens. Er zijn heel veel andere en betere manieren om een inkijkje te geven in dit soort verborgen werelden. Denk aan de huiveringwekkende documentaire over eerwraak van Jessica Villerius, waarin zij vier jonge vrouwen sprak die door familie met de dood worden bedreigd.

Natuurlijk levert Stegemans aanpak fijne sensatie­televisie op. De zakelijkheid van de telefoongesprekken over het aanstaande huwelijk, de schokkerige beelden van de verborgen camera met als climax een klassiek ­heterdaadje. Muhammed wordt bij de lurven gegrepen en ook de imam die het huwelijk wilde voltrekken wordt nog even de les gelezen. Foei. Dat mag niet, hè? Dat is illegaal.

Lips keek naast zich op de bank, naar zijn enige vrouw, en hoopte van harte dat de Kamervragen die naar aanleiding van dit programma ingediend zijn, niet ontvangen zullen worden zoals Muhammed reageerde op de beschuldigingen: schokschouderend. Wetende dat hij fout zit, maar ook dat daar verdomd lastig wat aan te doen is.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden