Han Lips

Albert wilde best bevestigen dat zijn woede nu haat was

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: 3Onderzoek: Haat.

Nationalist Ben, die wenst dat Nederland weer een monoculturele samenleving wordt - zonder moslims dus Beeld NPO1
Nationalist Ben, die wenst dat Nederland weer een monoculturele samenleving wordt - zonder moslims dusBeeld NPO1

In 3Onderzoekt: Haat gaat EO-presentator Johan Eikelboom op zoek naar de oorzaak van haat. Wie heeft het, en waarom? Lips zette zich schrap voor een avondje buitenlanderhaat, maar de overheid kwam ook aan bod.

Eikelboom ging naar Groningen en sprak mensen die hun huis hadden zien verzakken door de gasboringen en wachtten op compensatie.

Onrecht en onzekerheid zijn een voedingsbodem voor haat, had een onderzoeker daarvoor al uitgelegd. "Groningers voelen zich niet gehoord, hun is onrecht aangedaan: iedereen profiteert van het gas, behalve zij."

Lips weet niet hoeveel haat Eikelboom verwachtte, maar toen hij naar het actiekamp van de bewoners liep, klonk hij als een oorlogsverslaggever. "Ik trek het gebied in."

Na een rondleiding om zijn total loss verklaarde boerderij wilde Albert best bevestigen dat zijn woede was uitgegroeid tot haat. "Ik wil weleens losgaan tegen die gasten die hier over de vloer komen," zei hij met tranen in zijn ogen. "Zij gaan 's avonds lekker terug naar het midden van het land."

Inez vertelde wat haat met een mens deed. "Of je moet het uiten - botvieren op mensen of gebouwen ofzo - of het slaat naar binnen en vreet je op. In Appingedam is niet voor niets een toename van huiselijk geweld."

Bij nationalist Ben, die wenst dat Nederland weer een monoculturele samenleving wordt - zonder moslims dus - trof Eikelboom een ander soort huiselijk geweld.

Naast een op oranje papier gedrukt Wilhelmus aan de muur en in elke kamer een Nederlandse vlag, hingen er ook twee foto's van een afgebrande moskee in Vianen. "Als dat het gevolg is van brandstichting, noem ik dat een succesvolle verzetsactie," is het commentaar van Ben.

Zodra Eikelboom dit mijnenveld binnenstapte, hees hij de witte vlag. Hoofdschuddend keek hij de camera in. "Zeggen jullie er eens iets van."

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden