Lezersbrief

‘Albert Heijn doet ongelooflijk weinig aan dierenwelzijn’

Supermarkten doen ongelofelijk weinig aan dierenwelzijn. Dat stelt voorzitter Dier&Recht en directeur van Varkens in Nood Hans Baaij in deze lezersbrief.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Albert Heijndirecteur Marit van Egmond stelde zaterdag in Het Parool: “We doen ongelofelijk veel om het welzijn van dieren te verbeteren.” Ter onderbouwing stelt zij dat kippen die AH verkoopt alle ruimte hebben, ze leven immers in heel grote stallen.

Zeker, het zijn enorme stallen, maar de kippen zitten er met tienduizenden in opgepropt. Dat hindert niets, volgens Van Egmond, want ‘kippen zijn gezelligheidsdieren’. Maar het hindert wél, want kippen leven normaal gesproken in kleine groepen met een strikte hiërarchie (pikorde). Wetenschappelijk is aangetoond dat dit soort grote groepen stress voor de kippen oplevert.

Kippen op elkaar proppen is volgens Van Egmond ook goed voor het milieu, want ‘hoe meer ruimte kippen krijgen, hoe meer negatieve gevolgen voor het milieu’. Daarom moeten zestien AH-kippen het dus doen met één vierkante meter kale grond. Iedereen kan begrijpen dat iets meer ruimte voor de kippen nauwelijks nadelig is voor het milieu.

De milieubelasting van kippenvlees wordt grotendeels bepaald door de teelt van het kippenvoer die plaatsvindt in voormalig regenwoud in Brazilië. En door emissies van ammoniak, fijnstof en resistente bacteriën.

Dit doet mij denken aan de rechtszaak die Varkens in Nood tegen AH heeft moeten voeren om de inkoop van vlees van gecastreerde varkens te stoppen. AH stelde dat zonder castratie het vlees van mannetjesvarkens bij opwarming zou gaan stinken, en vreesde voor honderdduizenden klachten. Die vrees was ongegrond.

Pas een week voor de zitting bij de rechtbank ging AH om. Sedert ruim tien jaar wordt er daarom alleen nog vlees van ongecastreerde varkens verkocht. De consument heeft er niets van gemerkt. Er was niet één extra klacht.

Dit onterechte verzet tegen een castratiestop kwam omdat AH niet verantwoordelijk wenste te zijn voor het welzijn van de dieren: de supermarkt houdt immers zelf geen dieren, zo luidde het voornaamste argument.

Maar supermarkten hebben wél de macht, zoals bij het stoppen met castreren bleek, om het welzijn van ‘productiedieren’ via hun inkoopbeleid te verbeteren.

Zij weigeren principieel die verantwoordelijkheid te nemen en doen zo dus eigenlijk ongelofelijk weinig aan dierenwelzijn.

Hans Baaij is voorzitter Dier&Recht en directeur van Varkens in Nood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden