Lezersbrief

‘Akwasi vergeven wordt moeilijk op deze manier’

Als Akwasi nog een rol van betekenis wil vervullen bij Omroep Zwart, doet hij er verstandig aan rekenschap te geven van zijn stommiteiten, schrijft Clemens Sassen in deze ingezonden brief.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Akwasi is opnieuw in opspraak geraakt na een interview met Radio 1. Als het vrijdag uitgezonden interview volgens de rapper te lang gaat over de aanstootgevende uitspraak – waarvoor hij eerder al onder vuur lag – om ‘Zwarte Piet hoogst­persoonlijk in zijn gezicht te trappen’, slaan de stoppen door. Akwasi verlaat het interview, haalt de de kabels uit de opnameapparatuur en intimideert de presentator om de opnames te wissen. Akwasi weet niet dat er nog een back-up is die later wordt gebruikt.

Een etmaal na de uitzending laat Akwasi op Instagram weten het voorval niet goed te praten, bij zichzelf te rade te gaan, zijn positie bij Omroep Zwart te heroverwegen en voorlopig te zwijgen. De strategie van mediastilte hanteerde hij ook na de omstreden Zwarte Pietuitspraak. Pas na drie maanden maakte Akwasi excuses. Een half jaar later wil het boegbeeld van Omroep Zwart er nog steeds niet lang bij stilstaan. En precies hier zit het probleem.

Dat Akwasi zijn emoties moeilijk kan controleren, is niet verwijtbaar. Zijn uitspraken en gedrag zijn niet goed te praten, maar moeten wel geplaatst worden in een context waarin Akwasi slachtoffer is van jarenlange discriminatie en bedreigingen.

De zwijgstrategie van Akwasi over zijn uitspraken en gedrag leiden ertoe dat deze context onbesproken, onderbelicht en dus onbegrepen blijft. Het brede publiek onthoudt daardoor alleen het verwijtbare optreden van de rapper.

Het is ook niet slim van Akwasi’s pr-adviseur om als voorwaarde aan het Radio 1-interview te stellen dat er niet ‘tergend lang’ mag worden stilgestaan bij de Zwarte Pietenuitspraak. Deze uitspraak is juist een kans om de ongelijkheid waartegen Akwasi strijdt te duiden. Leg uit waar de emotie vandaan komt. Om diezelfde reden is het onbegrijpelijk dat Akwasi’s pr-adviseur de mogelijkheid om het interview af te maken afslaat.

Als Akwasi niet kan praten over zijn tekortkomingen, is hij ongeschikt als woordvoerder en gezicht van Omroep Zwart. In dat geval had hij meteen na het Radio 1-incident zijn werkzaamheden moeten neerleggen. Zijn post op Instagram komt na 24 uur te laat en is bovendien opnieuw niet inhoudelijk. Het doet ernstig afbreuk aan de verbindingsrol die Omroep Zwart wil spelen.

Als Akwasi nog een rol van betekenis wil vervullen bij Omroep Zwart, doet hij er verstandig aan rekenschap te geven van zijn stommiteiten. ‘Tout comprendre, c’est tout pardonner,’ luidt een Franse uitdrukking in Madame de Staëls roman Corinne. Akwasi doet het tegenovergestelde. Hij biedt wel excuses aan, maar weigert te delen in wat in hem omgaat. Vergeving wordt dan moeilijk. Het siert Akwasi als hij het interview afmaakt. Alleen door ook zijn tekortkomingen te erkennen, kan hij een leidersrol vervullen.
Clemens Sassen (communicatieadviseur), Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden