null Beeld Artur Krynicki
Beeld Artur Krynicki

Ajax zit klem in de Arena

PlusJaap de Groot

Jaap de Groot

Na de zeges op Lille en Young Boys kan Ajax zich weer meer buiten het veld roeren, waar de nodige horden moeten worden genomen om een jaarlijkse omzet van ten minste 200 miljoen euro te halen. Omdat de transferopbrengsten en bonussen uit de Champions League en de Europa League min of meer vaste inkomsten zijn, ligt de focus nu op een betere exploitatie binnen de Johan Cruijff Arena.

In 2015 ondernam de toenmalige directeur Michael Kinsbergen al een poging om het stadion te kopen, maar ook toen stuitte Ajax op de complexiteit van de afspraken die voor de bouw van de Arena zijn gemaakt. Zoals het verbod op een dominante aandeelhouder met een beslissende stem over de handhaving van het multifunctionele karakter van het complex. Een meerderheidsbelang van Ajax wordt daarom als onwenselijk beschouwd, vanwege het risico op een conflict of interest.

Het plan van Kinsbergen werd nooit geactiveerd, omdat zijn contract niet werd verlengd. Lang gebeurde er niets. Ajax, dat 13 procent van de aandelen bezit, ging in 2018 zelfs mee met een collectief akkoord om tot 2028 vast te houden aan de ­status quo inzake de rechten van alle participanten. De recente poging om de koop van de Johan Cruijff Arena alsnog te forceren, gaat dan ook formeel tegen deze overeenkomst in.

Ajax wil met de overname van de aandelen van de gemeente Amsterdam (48 procent) een meerderheidsbelang van 61 procent verwerven en het ­stadion zelf gaan exploiteren. Nu betaalt de club jaarlijks 10 miljoen euro huur en zijn de opbrengsten uit commerciële activiteiten beperkt.

Alleen is de pas de deux met de gemeente ­verkeerd gevallen bij de certificaathouders, die 39 procent van de aandelen bezitten. Zij beschouwen dit niet alleen als een schending van de af­spraken om tot 2028 niks aan het ‘eigendom’ van de Arena te veranderen. De private investeerders geven verder aan dat als de gemeente aandelen wil verkopen, zij ook een aanbod moeten krijgen. Geen exclusieve gesprekken met Ajax dus.

Bijna 25 jaar na de bouw hangt de toen bedachte financiering als een molensteen om de nek van Ajax. De kortetermijnvisie, destijds, om akkoord te gaan met een multifunctionele rol van de Arena, vooral om externe financiers aan boord te krijgen, blijkt op de lange termijn de ambities te onder­mijnen.

Intussen is er veel tijd verloren gegaan. De club moet stevig gaan lobbyen om, naast de gemeente, ook de certificaathouders te overtuigen dat een meerderheidsbelang van Ajax in het voordeel van alle partijen is. Nu wordt de club aantoonbaar geremd in de exploitatie, vanwege de commerciële belangen van de Arena zelf. En de Arenadirectie geeft geen duimbreed toe, wetend dat Ajax klem zit.

Zolang de andere aandeelhouders niet over de streep worden getrokken, dreigt tot 2028 een patstelling die de doelstelling ondermijnt om de omzet structureel boven de 200 miljoen euro te tillen – voor Ajax pure noodzaak om internationaal bij te blijven.

Jaap de Groot schrijft in Het Parool wekelijks een column over sport. Lees al zijn columns hier terug.

Reageren? j.degroot@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden