null Beeld Artur Krynicki
Beeld Artur Krynicki

Ajax is te groot en te klein

PlusJaap de Groot

Jaap de Groot

Nog altijd wordt de impact onderschat van het KNVB-besluit om het eerste Champions League­ticket aan Ajax te gunnen en niet aan AZ. Daarmee was Ajax meteen verzekerd van ruim 30 miljoen euro aan inkomsten, die de club hard nodig heeft om de begroting met een salarispost van circa 90 miljoen euro sluitend te houden.

Het gevolg van de ambitie om straks aan te sluiten bij de nog op te richten Global Super League, waarin alleen de beste clubs ter wereld actief zullen zijn. Binnen een aparte entiteit, waarover de internationale bonden Uefa en Fifa geen zeggenschap hebben. Vandaar dat Ajax inmiddels kantoor houdt in New York en China en belangen heeft in Japan, Australië en Zuid-Afrika. Om zo, zowel sportief als zakelijk, de mondiale uitstraling te vergroten.

In Nederland moet de club het met de eredivisie doen. Het wordt steeds duidelijker dat spelen in de nationale competitie voor Ajax vooral een kwestie is van het veiligstellen van deelname aan de Champions League. Nu de vereniging steeds meer transformeert in een bedrijf en ook zo wordt geleid, schroomt Ajax niet om de concurrentie te ver­zwakken door jeugdspelers, trainers en specialisten naar de Johan Cruijff Arena te lokken. Heren­akkoord of niet. Alles wat riekt naar collectief ­denken en doen wordt nauwelijks nog door de club omarmd.

Het wisselgeld zit ’m in de sportieve prestaties. Door te leveren in de Champions League wordt niet alleen de internationale status van Ajax vergroot, tevens krikken de Amsterdammers daarmee het Nederlandse coëfficiënt in de Uefa-ranking op en komen meer clubs in aanmerking voor Europees voetbal.

In eigen land dus een status aparte, maar hoe zit het internationaal? Daarbij vervult de directeur, de mondiaal gelouterde oud-speler Edwin van der Sar, een sleutelrol. Als vicevoorzitter van de European Club Association (Eca) kan hij de vinger aan de pols houden bij clubs als Juventus, Real Madrid, Liverpool, Bayern München en
Paris Saint-Germain. Of aanschuiven bij onderhandelingen over een nieuw op te zetten Fifa World Cup voor clubs, met een beoogd budget van 1 miljard euro. Het zijn gesprekken waarbij Van der Sar de toegenomen macht van de topclubs ervaart.

Zoals het besluit van de Eca om af te haken, omdat Fifa-president Gianni Infantino onvoldoende garanties bood. De Zwitser redde zijn gezicht toen hij ‘dankzij’ corona de World Cup kon afblazen. Daarna gingen enkele clubs in gesprek met de Amerikaanse miljardair Stephen M. Ross. Dit gebeurde buiten de Eca om en er bestaat een sterk vermoeden dat toen ook de Global Super League is besproken. Op de vraag of ook hij bij Ross aan tafel zat, reageerde Van der Sar: “Daar is Ajax nog niet groot genoeg voor...”

Dus te groot voor Nederland, maar daarbuiten nog te klein. Vandaar dat in eigen land het doel soms de middelen heiligt.

Jaap de Groot schrijft in Het Parool wekelijks een column over sport.

Reageren? j.degroot@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden