null Beeld Artur Krynicki
Beeld Artur Krynicki

Ajax heeft scherp in de gaten wat er bij AZ loos is

PlusJaap de Groot

Net als Ajax heeft ook AZ wortel geschoten in de Verenigde Staten. Openden de Amsterdammers in november 2018 een kantoor op Manhattan, de Noord-Hollandse concurrent ging vorige week een stap verder door via de verkoop van een minderheidsaandeel aan sportondernemer Billy Beane indirect een link te leggen met Wall Street. Ontwikkelingen waar Feyenoord en PSV slechts van kunnen dromen.

Intussen blijkt dat Ajax scherp in de gaten heeft wat er bij AZ loos is. Vooral bij Leen Meijaard, de in 2018 benoemde voorzitter van de raad van commissarissen van Ajax, moeten er door de deal tussen AZ en Beane bellen zijn gaan rinkelen. De 59-jarige vermogensbeheerder geniet immers een stevige status binnen de financiële wereld. Hij was van 2002 tot 2015 als topman bij BlackRock actief in de Londense City, hét financiële hart van Europa. In 15 jaar tijd wist hij een kapitaal van 80 miljoen uit te laten groeien tot een beheerd vermogen van 250 miljard euro, waarmee BlackRock een van de grootste pensioenbeleggers van ons land werd.

Vandaar dat Meijaard tot president-commissaris werd benoemd na een seizoen waarin, door het succes in de Champions League, de miljoenen binnenstroomden. Met een omzet van 199,5 miljoen euro, een winst van 51,9 miljoen en een eigen vermogen van 210 miljoen was Ajax bezig Nederland te ontgroeien.

Meijaard is daarom de aangewezen persoon om toezicht te houden op de verdere transformatie van het verenigingsmodel in een corporate organisatie, een ontwikkeling die een andere mentaliteit vereist. Wie namelijk corporate denkt en doet is vooral bezig met de eigen bedrijfsvoering. Dan is bijvoorbeeld het verzwakken van de concurrentie geoorloofd als dat voordelen oplevert.

Dat Ajax vooral bij AZ aan het shoppen is en veel minder bij Feyenoord en PSV, is daarom een indicatie dat de Alkmaarse groei heel serieus wordt genomen. Inmiddels gaat het verzwakken van concurrent AZ verder dan het weghalen van jeugdspelers, want Ajax trekt ook regelmatig bij jeugdtrainers en specialisten aan de bel.

Met solidariteit, het toverwoord tijdens de coronacrisis, heeft het weinig van doen. In de internationale zakenwereld is het echter een geoorloofde strategie. Een proces dat in het topvoetbal nauwelijks wordt onderkend en al helemaal niet door de KNVB en Eredivisie CV. Meijaard moet dan ook zijn ogen hebben uitgekeken bij het broddelwerk van KNVB-topman Eric Gudde bij de inschrijvingen voor de Champions League. Bij de keuze tussen het in de afgebroken competitie gelijk geëindigde Ajax en AZ werd volledig voorbijgegaan aan de financiële waarde van de tickets. Met de bizarre uitkomst dat Ajax niet alleen een sportief voordeel kreeg, maar ook de garantie van ruim 30 miljoen, tegen 0 euro voor AZ.

Vanuit de klassieke verenigingsmentaliteit had Ajax misschien nog met de gedupeerde Alkmaarders over een verdeelsleutel willen praten, maar als corporate geleid bedrijf pak je dan gelijk je voordeel.

Jaap de Groot schrijft in Het Parool wekelijks een column over sport.

Reageren? j.degroot@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden